Minister-president Lubbers kwam begin dit jaar met een pleidooi voor kampementen om criminele jongeren aan te pakken. Hoofd-commissaris Wiarda van de Utrechtse politie deed er nog een schepje bovenop. Sommige criminele jongeren hebben een gezond pak slaag nodig. In januari wordt het eerste strafkamp geopend en daar blijft het niet bij. Het moet maar eens afgelopen zijn met dat softe gedoe uit de jaren zeventig van die welzijnswerkers.
Justitie versterkt z'n greep op de jeugdhulpverlening, kinderbescherming als maatschappijbescherming, het mag weer.
Een omslag die zich bijvoorbeeld manifesteert in een wetsvoorstel welke de maximum straf voor jeugdigen, nu nog een half jaar, optrekt tot twee jaar.
Ook het aantal plaatsen in gesloten justitiële kinderbeschermingsinrichtingen, wordt na een jarenlange afbouw, nu opeens weer fiks uitgebreid. Bij bestaande jeugdinrichtingen inrichtingen zijn de eerste tekenen van een no-nonsense beleid zichtbaar.
Orthopedagogisch centrum Alexandra in Almelo is de enige gesloten behandelingsinrichting voor meisjes in Nederland. Nog wel, want het aantal gesloten behandelingsplaatsen zal de komende tijd verdriedubbelen. Alexandra geldt al jaren als een eindstation binnen de kinderbescherming voor zeer problematische meisjes. Meisjes van 12 tot 18, waar alle andere hulpverlening de tanden op stuk heeft gebeten. Ze zijn veelvuldig weggelopen, soms verslaafd aan hard drugs of zwierven lange tijd op straat. Bij Alexandra proberen orthopedagogen, psychotherapeuten en groepsleiders "de meiden" met een behandeling van een maand of negen weer op het goede pad te krijgen. Maar wel onder dwang, in een gesloten tehuis. Het is niet de bedoeling dat ze zich aan hun behandeling onttrekken. Verslaggeefster Marwil Straat reisde af naar Almelo en passeerde om in Huize Alexandra binnen te komen achtereenvolgens: - een gracht, - een hek in aanbouw, - een voordeur en - twee op slot gedraaide binnendeuren.