Argos

De geschiedenis van het mestprobleem

Terwijl het mestprobleem al 25 jaar bekend is, zijn er nog steeds geen afdoende maatregelen genomen.
Het programma Argos probeert antwoorden te geven op de volgende vragen.
Waarom ontbreekt het nog steeds aan deze maatregelen?
Wat is de rol van het Ministerie van Landbouw daarin?
Waarom is een goede mestmaatregel weer afgeschaft?
Gesprekken met o.a. ex-minister Braks en oud-medewerkers van het Ministerie van Landbouw.


Het gaat er nu echt om spannen. Nederland zit tot over de oren in de poep. Het mestoverschot, de mest van meer dan 14 miljoen varkens en 100 miljoen kippen. Het is uitgegroeid tot een van de grootste milieuproblemen. De schadelijke stoffen, ammoniak, fosfaten en nitraten in de mest vormen een belangrijke oorzaak van de verzuring en het uitsterven van de bossen. De mest vervuilt het grond- en oppervlaktewater en bedreigt het drinkwater.
De komende maanden worden er in de Tweede Kamer knopen doorgehakt, tenminste zo wordt het ons voorgespiegeld. Boeren in de achterhoek richtten deze week in allerijl een actiegroep op om de strengere mestregels, zo nodig met mestvork en jachtgeweer, tegen te houden.
Het is een milieuprobleem dat zo langzamerhand iedereen bekend in de oren klinkt maar een echt effectieve aanpak van het mestprobleem is nog steeds niet van de grond gekomen. De mesthoop groeit nog steeds. In Argos vanmiddag een reconstructie van dit politieke debacle. Een reconstructie van de onmacht en de onwil een belangrijk milieuprobleem op te lossen dat toch tientallen jaren in zijn volle omvang bekend is.
We spreken daar onder meer over met oud-minister van Landbouw, Braks.

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.