In de Amsterdamse gesloten inrichting Amal worden de aldaar verblijvende Marokkaanse jongeren systematisch mishandeld, dat vertellen drie ex-medewerkers vanmorgen in Argos.
Ook worden de jongeren regelmatig gestraft met eenzame opsluiting. "De isoleercel wordt op elk moment gebruikt. Ook worden de jongeren geslagen. Dat is de Marokkaanse aanpak, de filosofie van de leiding. Slaan en isoleren", aldus de ex-medewerkers. "Wij zijn ontslagen omdat we tegen de mishandeling van de jongens zijn." De contracten van Nourredin Amrani, Said Berkani en Khalid Batou werden opgezegd nadat zij hun onvrede hadden geuit over het harde regime en de ondeskundige en autoritaire leiding. "Ik heb één keer meegemaakt dat een bewoner weigerde naar zijn kamer te gaan, toen kwam de coördinator en die zei tegen de groepsleiders: Maak hem af!"
Het experiment met de gesloten inrichting Amal in Amsterdam is een van de paradepaardjes van het ministerie van justitie. Amal werd vorig jaar september officieel geopend, er verblijven Marokkaanse jongeren tussen de 12 en 21 jaar. Eerder schreef het Buitenlanders Bulletin over wantoestanden binnen de muren van de inrichting.
De verhalen van de drie ex-werknemers worden in Argos bevestigd door Hans Blomsma van de Stichting Hulpverlening Marokkaanse Jongeren. Blomsma werkt in Amsterdam al twintig jaar met Marokkaanse jongeren en is een vertrouwenspersoon voor jongeren en hun ouders. De afgelopen maanden hoorde hij van drie verschillende families, onafhankelijk van elkaar dat hun kinderen `veel te hard worden aangepakt in Amal'. De ouders voelen zich volgens Blomsma geïntimideerd. "Toen de ouders hun afkeuring uitspraken over de behandeling, werden ze door medewerkers gewaarschuwd dit niet naar buiten te brengen. Indien ze de waarschuwing in de wind zouden slaan dan zouden de medewerkers hun naam doorgeven aan de Marokkaanse autoriteiten."
Medewerkers van Amal hebben, al dan niet met medeweten van de leiding, ingespeeld op de grote angst onder de Marokkanen in Nederland voor de `lange arm van koning Hassan.' Blomsma suggereert zelfs dat de Unie voor Marokkaanse Moskeeën in Nederland (UMMON) betrokken is bij Amal. Het UMMON is een voortzetting van de beruchte Amicales, de mantelorganisatie van de Marokkaanse geheime dienst waarover eerder veel opschudding ontstond in Nederland.
Directeur Tiel van het Sociaal Agogisch Centrum `Burger Weeshuis', een Amsterdamse koepel van welzijnsorganisaties waaronder Amal doet de beschuldigingen af als roddel. De ex-werknemers noemt hij rancuneus.
Mohammed Rabbae, Kamerlid voor Groen Links en oud-directeur van het Nederlands Centrum Buitenlanders, noemt de beschuldigingen `ernstig'. Hij eist een onderzoek door het ministerie van justitie naar de gang van zaken bij Amal.
Argos
Amal, behandeling criminele en moeilijk opvoedbare jongeren
Voormalige werknemers van de Amsterdamse gesloten inrichting Amal beschuldigen de leiding van Amal van mishandeling van Marokkaanse jongeren en intimidatie van de ouders van deze jongeren.
Tevens verscheen deze week een onderzoek over de aanpak van criminele jongeren. Conclusie: dat de met de mond beleden intenties om de jeugdcriminaliteit preventief aan te pakken, stuklopen op bezuinigingen, verkokering en versnippering.
Voorts een verslag van Thuislozen-Team in Utrecht. Dit is een (succesvol) experiment waar men probeert te voorkomen dat jongeren in het criminele circuit terechtkomen.
Luister ook:
Amal (deel 2)
Amal, de gesloten inrichting voor Marokkaanse jongens in Amsterdam, is vorige week voorlopig gesloten. Dat gebeurde nadat de politie drie begeleiders van Amal arresteerde op verdenking van mishandeling. Argos gaat in op de vraag waarom het misging bij dit project, dat een jaar geleden met zoveel tamtam werd geopend.
Abonneer je op Argos-podcast
De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.