Argos

De strijd om ons drinkwater

Na een recordnat jaar klinkt het onvoorstelbaar dat Nederland kampt met een dreigend watertekort. Drinkwaterbedrijven, boeren en natuurorganisaties strijden allemaal voor hun deel. In sommige provincies leidt dat inmiddels zelfs tot rechtszaken.

Pepijn Keppel

Hoe werd een eerste levensbehoefte het middelpunt van juridisch getouwtrek? Wie is daarvoor verantwoordelijk? En op welke manier houden alle partijen elkaar in de houdgreep?

Argos onderzoekt de juridisering van drinkwater in een waterrijk land.

sprekers

Wim de Jong

Boswachter natuurgebied Regte Heide

Jan-Philip (Flip) Witte

Onderzoeker ecohydrologie

Saskia Boelema

Gedeputeerde Noord-Brabant (D66)

 

Joris Hogenboom

Directeur Brabants Landschap

Co Verdaas

Deltacommissaris 

 

Nathan van Beek

Akkerbouwer nabij Regte Heide

 

Ruud Hermans

Bestuurder Stichting Droogteschade Waterwinning

Noud Schellekens

Melkveehouder nabij Regte Heide

Abonneer je op Argos-podcast

De tweewekelijkse aflevering van Argos is ook te beluisteren via verschillende podcast-apps. NPO LuisterSpotify ► Google Podcast ► Radio 1-app

achtergrond

Onvoldoende controle en zicht op vervuiling oppervlakte- en rioolwater

In Nederland wordt zo’n 40 procent van het drinkwater gewonnen uit oppervlaktewater uit bijvoorbeeld de rivieren de Maas en Rijn of uit het IJsselmeer. Met enige regelmaat worden er vervuilingen aangetroffen waardoor de inname van water moet worden gestaakt en een ingewikkelde zoektocht begint om welke stof het precies gaat en wie de veroorzaker is.

'Dringend toxicologisch onderzoek naar drinkwater nodig'

Uit wetenschappelijk onderzoek van de afgelopen twee jaar blijkt dat het Nederlandse oppervlaktewater een grote hoeveelheid TFA bevat. Deze ‘kleinste’ PFAS komt via dat oppervlaktewater ook in ons drinkwater terecht. Over de schadelijke effecten van TFA is nog weinig bekend, maar volgens emeritus-hoogleraar milieuchemie en toxicologie Jacob de Boer is het cruciaal dat er snel toxicologisch onderzoek wordt gedaan. Én dat bedrijven en politiek hun verantwoordelijkheid nemen.

Recordaantal innamestops Limburgs drinkwaterbedrijf door ‘natuurlijke vervuiling’

Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) verwacht dat ze in de toekomst vaker te maken zullen krijgen met ‘natuurlijke vervuiling’ door extreme hitte en droogte. Dat zegt Peter van Diepenbeek, hydroloog bij WML in Argos. Het afgelopen jaar werden tot twee keer toe ‘natuurlijke’ onbekende stoffen aangetroffen in het water van de Maas waardoor de inname bij het station in Heel gestopt moest worden.

Op zoek naar de PFAS-lozers in de Maas

Het blijkt buitengewoon moeilijk om te achterhalen welke bedrijven in Nederland er allemaal PFAS lozen. PFAS is de verzamelnaam voor een groep chemische verbindingen, die in heel veel producten worden gebruikt maar schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu.

Nederlandse wateren meest vervuild van heel Europa

In 2027 moeten alle wateren in Nederland van goede kwaliteit zijn. Europa heeft zichzelf ambitieuze doelen gesteld. Dan gaat het niet direct over drinkwater, maar over het oppervlakte- en grondwater. Met nog vijf jaar te gaan is het de vraag of we dat in Nederland gaan halen. We staan er niet best voor.

Het prijskaartje van de droge, hete zomers

Weersextremen zoals hagelbuien en forse regenval leiden tot economische schade. Maar ook aan hitte en droogte hangt een prijskaartje. Zo droog en heet als in de zomers van 2018 en 2019 is het niet vaak. Akkerbouwers werden geconfronteerd met tegenvallende oogsten, huizenbezitters met funderingsschade en ook verzekeraars zien de schadelast toenemen. Hoeveel hebben die zomers Nederland gekost?