Belangenstrijd bij de waterschappen

Belangenstrijd bij de waterschappen

De waterschappen maken zich op voor ingrijpende hervormingen. Boeren en bedrijven konden decennia rekenen op een gereserveerde plek in het bestuur, maar daar wil een deel van de Tweede Kamer nu van af.

Tweede Kamerlid Laura Bromet van GroenLinks diende vorig jaar een initiatief wetsvoorstel om de zogeheten geborgde zetels af te schaffen: plekken die van oudsher gereserveerd zijn voor boeren en bedrijven in een gebied. Daarnaast stemde de Unie van Waterschappen unaniem in met een plan om de heffingen voor huurders en huiseigenaren omlaag te brengen. Tegen beide voorstellen is veel weerstand.
 
Werkgeversorganisatie VNO-NCW voert een actieve lobby om de hervormingen in de kiem te smoren. De geborgde zetels zijn er om specialistische kennis te behouden en het nieuwe heffingenplan zou niet goed zijn voor het MKB, stellen zij.
 
In deze reportage gaan we in op deze twee slepende discussies. Betekent het afschaffen van de geborgde zetels broodnodige democratisering of worden de saaie waterschappen er juist door gepolitiseerd? En hoe ziet een eerlijke en rechtvaardige lastenverdeling er eigenlijk uit? 
 
In de studio reageert Kim van Keken, onderzoeksjournalist. Samen met Dieuwertje Kuijpers schrijft ze een reeks artikelen over de waterschappen voor De Groene Amsterdammer, waarvan de eerste komende week verschijnt.

Zaterdag 16 oktober, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Kim van Keken

Onderzoeksjournalist

Peter de Ruyter

Landschapsarchitect

achtergrondverhalen

Belangenstrijd binnen de waterschappen. ‘We zijn tot op het bot verdeeld.’

De oudste bestuurslaag van Nederland, de waterschappen, moet fors op de schop, als het aan een krappe meerderheid van de Tweede Kamer ligt. Het doel: eerlijker representatie, meer aandacht voor het klimaat en uiteindelijk een eerlijker verdeling van lasten. De waterschapsbesturen zelf zijn ‘tot op het bot verdeeld’ over het initiatiefwetsvoorstel van Groen Links en D66. Op de achtergrond voeren werkgevers een lobby om het voorstel van tafel te krijgen.

Het prijskaartje van de droge, hete zomers

Weersextremen zoals hagelbuien en forse regenval leiden tot economische schade. Maar ook aan hitte en droogte hangt een prijskaartje. Zo droog en heet als in de zomers van 2018 en 2019 is het niet vaak. Akkerbouwers werden geconfronteerd met tegenvallende oogsten, huizenbezitters met funderingsschade en ook verzekeraars zien de schadelast toenemen. Hoeveel hebben die zomers Nederland gekost?