Regionale verschillen zijn groot

Aanpak cold cases in Nederland

De zaak Nicky Verstappen bleef twintig jaar onopgelost. Eindelijk lijkt er met de aanhouding van een verdachte een doorbraak te zijn. Maar hoe staat het met de ruim 1700 andere cold cases in Nederland? Argos doet al langer onderzoek naar de aanpak van cold cases. De verschillen per regio zijn groot.

In Argos leggen we de nieuwe cijfers voor aan forensisch rechercheur Carina van Leeuwen en hoogleraar Rechtspsychologie Peter van Koppen.

Argos stelde voorafgaand aan deze uitzending een aantal vragen aan de voorlichter van de Nationale Politie over de samenstelling en werkwijze van de diverse cold case-teams en over het aantal zaken dat er per regio speelt en zijn opgelost. Lees hier de vragen en de antwoorden van de voorlichter van de Nationale Politie.

De PvdA stelde kamervragen naar aanleiding van deze uitzending.

Argos maakte een overzicht van opgeloste cold cases in Nederland sinds 1995.

 

Het succes en de schaduwkant van de spottersmethode

Dat de Afghaan Jawed S. met zijn aanslag op Amsterdam CS ‘slechts’ twee mensen verwondde, is grotendeels te danken aan zogeheten spotters van de politie. Vrijwel iedereen is sindsdien zeer te spreken over het werk van deze agenten, die preventief optreden tegen personen die verdacht gedrag vertonen. 

Maar was de spottersmethode niet juist zeer omstreden? Hoe werd er vijf jaar geleden tegen deze methode aangekeken?

Een gesprek met Ewout Meijer, universitair docent forensische psychologie aan de Universiteit Maastricht en criticus van de spottersmethode, en terrorismedeskundige Jelle van Buuren van de Universiteit Leiden.