Moord op Patrick, deel 4

DNA sporen

De eerste minuten, uren en dagen na een moord zijn cruciaal in de zoektocht naar de dader. De tijd is dan de grootste vijand van de politie. Hoe meer tijd er verstrijkt, hoe kleiner de kans dat de dader gevonden wordt.
In de woonkamer van de 36-jarige tennisleraar Patrick stelt de technische recherche, die tweede kerstdag 2002, veel sporen veilig, om te achterhalen wie hem vermoord heeft.
Tussen alle sporen die de recherche vindt, wordt 1 dader-gerelateerd spoor vastgesteld. Het Nederlands Forensisch Instituut bepaalt uit dat spoor een DNA-profiel. Tot op heden heeft dit nooit een match opgeleverd en de moord op Patrick blijft al 17 jaar onopgelost. Maar met de nieuwe DNA-technieken kan er veel meer. De politie en het Openbaar Ministerie Limburg hebben de familie van Patrick in 2010 beloofd te wachten op nieuwe DNA-technieken voordat ze verder zouden gaan met het onderzoek. Is die tijd aangebroken om met de technieken van nu opnieuw naar het DNA-spoor te kijken? En zal de moord op Patrick dan eindelijk opgelost kunnen worden?

In dit vierde deel van de serie ‘De Moord op Patrick’ een tocht door het Nederlands Forensisch Instituut met DNA-deskundige Lex Meulenbroek. Een gesprek met recherchekundige Evelien Aangeenbrug over haar unieke onderzoek onder 48 opgeloste coldcases en de rol van DNA-sporen daarbij.  En in dit deel graaft de ambulancebroeder die in 2002 opgeroepen werd om naar de flat van Patrick te rijden, in zijn geheugen om te achterhalen wat hij op de plaats van delict heeft gezien.

‘De Moord op Patrick’, deel 4: DNA-sporen. Ook als podcast te beluisteren.

Tips of contact met de redactie?

Lees hier hoe dat (veilig) kan.

Pointer

Onderzoeksjournalistiek is steeds meer datajournalistiek. Een combinatie van verhalende journalistiek en wetenschap. Cijfers, onderzoeksresultaten, tabellen en grafieken dienen als bron. KRO-NCRV gaat zich hier op toeleggen, middels Pointer, geen programma, maar een online platform. Alleen als er nieuws is, volgt publicatie online of op de televisie. Jerry Vermanen, datajournalist van het eerste uur, komt vertellen waar Pointer zich op zal richten en hoe ze precies te werk gaan.