Hoe stop je een omstreden imam? In augustus vorig jaar kreeg ‘haatimam’ Fawaz Jneid in Den Haag een gebiedsverbod voor de Schilderswijk en Transvaal, omdat hij een slechte invloed zou hebben op moslimjongeren in die wijken en zou preken in een pand dat daar niet voor bedoeld was. Dat gebiedsverbod werd mogelijk gemaakt door de Tijdelijke Wet Bestuurlijke Maatregelen Terrorismebestrijding, die nu precies een jaar van kracht is. Jneid is de eerste persoon die op basis van die wet voor een lange periode is aangepakt. Argos maakte eerder dit jaar een uitzending over Jneid en de maatregel die hem was opgelegd. De afgelopen week kregen we ineens post van de gemeente Den Haag, stukken die we opgevraagd hadden door een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur.
De populaire depressiepil
De populaire depressiepil
Meer dan een miljoen mensen gebruiken jaarlijks antidepressiva.
Zijn we zo angstig en depressief met zijn allen? Of wordt die pil te gemakkelijk voorgeschreven?
Uit onderzoek blijkt dat deze pillen sommige mensen heel goed helpen, vooral bij ernstig depressies. Maar gemiddeld zijn ze nauwelijks effectiever dan een placebo. Ze hebben wel bijwerkingen. En een kwart van de gebruikers kan er niet of moeilijk mee stoppen.
Tachtig procent van die recepten voor antidepressiva worden voorgeschreven door de huisarts.
Hoe komt dat? Wat is de rol van de richtlijn van het NHG, het Nederlands Huisartsengenootschap?
Een onderzoek op basis van interviews van de splinternieuwe podcast ‘Trees’ die in april van start gaat.
En een uitgebreid gesprek met Jako Burgers van het NHG over de richtlijn voor huisartsen en de manier waarop huisartsen daar in de praktijk mee omgaan.