Wat doen werkgevers met computerprogramma’s en data van werknemers om mensen te selecteren voor bepaalde functies, ziekteverzuim terug te dringen en hun personeel beter te laten presteren? Karlijn Kuijpers van platform voor onderzoeksjournalistiek Investico deed – samen met haar collega’s Thomas Muntz en Tim Staal – onderzoek hiernaar. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Allerlei psychologen en bureautjes storten zich op de ontwikkeling van programma’s. En grote bedrijven en overheidsinstellingen maken er gebruik van. Maar mag het allemaal wel? Zelfs de toezichthoudende instanties zoals de Autoriteit Persoonsgegevens en de Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen blijken te worstelen met deze vraag en hebben geen eenduidige antwoorden.
Argos
‘Vaker militair bewijsmateriaal inzetten in strafzaken’
Het International Centre for Counter-Terrorism bepleit een grotere rol van militairen bij het vergaren van bewijsmateriaal in conflictgebieden, om in te zetten bij terrorisme-strafzaken.
In Argos een gesprek met onderzoeker Bibi van Ginkel. Zij doet al vier jaar lang onderzoek in opdracht van de VN. Het rapport is nog niet openbaar en wordt naar verwachting begin 2019 gepubliceerd. In Argos vertelt ze alvast over haar resultaten en aanbevelingen. Strafrechtadvocaat Bart Nooitgedagt reageert op het onderzoek.
Bellingcat, de film
Op het IDFA gaat komende week de documentaire Bellingcat, Truth in a post-truth world in premiere. De documentaire gaat over de werkwijze en de successen van Bellingcat, een internationaal onderzoekscollectief van voornamelijk vrijwilligers. Ze onderzoeken beelden en data die het wereldnieuws bepalen, met geavanceerde online-technieken. Daardoor speelt Bellingcat een grote rol in het ontmaskeren van nepnieuws en is het collectief in korte tijd wereldberoemd geworden met onthullingen rondom onder meer de MH17 en de affaire Skripal. Margo Smit, Ombudsman van de NPO en onderzoeksjournalist, recenseert de documentaire, die op 20 november wordt uitgezonden op NPO2.