Argos

Zelfverrijking bij Kankerfonds?

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) besteedt, anders dan de naam suggereert, slechts een klein percentage van de donaties die het ontvangt aan wetenschappelijk kankeronderzoek. Vijf jaar geleden onderzocht Argos het WKOF. Is er sinds die tijd iets veranderd?

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) besteedt, anders dan de naam suggereert, slechts een klein percentage van de donaties die het ontvangt aan wetenschappelijk kankeronderzoek. Het fonds opereert in verschillende landen en haalt in Nederland jaarlijks bijna acht miljoen euro op. Een groot deel van dit geld gaat op aan voorlichting. Maar is die voorlichting wel echt voorlichting of gaat het vooral om fondsenwerving, het binnenhalen van zo veel mogelijk geld? Is er sprake van belangenverstrengeling?  Worden de oprichters van het fonds rijk van hun eigen goede doel?

Vragen die Argos vijf jaar geleden ook al stelde. Is er sinds die tijd iets veranderd?

Argos sprak opnieuw met voormalige medewerkers van het fonds. Zij willen niet met hun stem en naam in de publiciteit, maar doen wel een boekje open over de wijze waarop het Wereld Kanker Onderzoek Fonds te werk gaat. En ze uiten forse beschuldigingen: “Veel van dit fonds lijkt malafide. Het is één grote direct mail machine.” En: “De Amerikaanse oprichters verdienen aan de kosten. Het is pure zelfverrijking.”

Wat kan het CBF, het Centraal Bureau Fondsenwerving doen aan deze praktijken? Een reportage van Ellen van den Berg, Joost Bekendam en Kees van den Bosch.

Lees hier de reactie van het WKOF op de uitzending.

Lees hier de reactie van het bestuur van het WKOF en hier de reactie van het bestuur op de aanvullende vragen van Argos.

Roline de Wilde, directeur van het CBF, werd geïnterviewd door Argos. Op de website van de toezichthouder voor goede doelen, geeft de organisatie extra uitleg.​

Casa-Abortusklinieken in zwaar weer

Een faillissement, ziek en ontslagen personeel, oplopende wachtlijsten en dus veel -ongewenst- zwangere vrouwen die niet geholpen kunnen worden. De problemen bij de Casa-abortusklinieken, de grootste aanbieder van abortuszorg in Nederland, kwamen deze week in het nieuws.
Argos en Follow The Money doken in het dossier.

Lees hier alvast het artikel op de website van Follow The Money.