Argos

PKK in Zeeland - Deel 4

Drie en vier jaar gevangenisstraf, dat eiste het Openbaar Ministerie donderdag bij de rechtbank Rotterdam tegen vier Koerden uit verschillende Europese landen. Zij werden in december 2012 gearresteerd in het Zeeuwse Ellemeet tijdens een meerdaagse Koerdische bijeenkomst in een vakantiepark. Volgens de advocaten een onschuldige culturele manifestatie. Volgens het OM een geheime bijeenkomst van de Koerdische Arbeiderspartij, de PKK.

De bijeenkomst in Zeeland in 2012 werd drie dagen lang afgeluisterd door justitie, waarna een grote politiemacht het vakantiepark binnenviel en alle 55 deelnemers arresteerde. Negen verdachten zaten bijna drie maanden in voorarrest op de terrorismeafdelingen van de gevangenissen in Vught en Rotterdam. Lange tijd bleef het stil. Tot deze week, bijna vijf jaar na dato, eindelijk het strafproces van start ging.

Argos volgt deze opmerkelijke zaak tegen de Koerden al vanaf het begin. Op basis van tientallen Wikileaks-documenten reconstrueerden we dat Nederland jarenlang onder druk is gezet door de Verenigde Staten om harder op te treden tegen de PKK. Maar sinds de proclamatie van Islamitische Staat (IS) in 2014 waait er een andere wind. De Amerikanen werken in Syrië samen met Koerdische strijdkrachten die nauwe banden hebben met de PKK.

De zaak tegen de PKK-verdachten in Zeeland nam nog een opmerkelijke wending. Begin januari 2013 werden in Parijs drie Koerdische vrouwen vermoord. Een aanslag die wereldnieuws was. De verdachte van deze moordpartij, Ömer Güney, was een van de personen die vijf weken eerder was opgepakt in Ellemeet. Maar Güney was juist een van degenen die door de Nederlandse justitie heel snel weer werden vrijgelaten. Inmiddels duidt het onderzoek van het Franse Openbaar Ministerie er op dat Güney een agent was van de Turkse geheime dienst MIT, die infiltreerde in de Koerdische beweging. Volgens het Franse OM was hij in Ellemeet al bezig was met het beramen van een moordcomplot.

Argos over Nederland en de ongemakkelijke omgang met de PKK.

Eerdere delen

Beluister hier

Deel 1 PKK in Zeeland?

Deel 2 De lange arm van Turkije

Deel 3 De lange arm van Turkije

De boeken

 

Schuilplaatsen van Woody Gardiner

Een roman schrijven over een met mysteries omgeven waargebeurd verhaal en onderzoeksjournalistieke methoden gebruiken om de ‘waarheid’ boven tafel te krijgen.  Auteur Frank Gunning heeft feit en fictie verweven in zijn roman Schuilplaatsen van Woody Gardiner, dat gaat over de infiltratie van een ‘mol’ in de jaren tachtig in het Vredesactiekamp in Woensdrecht. Deze zaak staat bekend als de “affaire Gardiner”. Wat heeft Gunning ontdekt, welke methoden heeft hij ingezet en waarom heeft hij een fictief verhaal geschreven over een zaak waarin de waarheid al zo enorm moeilijk is te achterhalen?

Frank Gunning is te gast in Argos en Eveline Lubbers, onderzoeker naar infiltratie in actiegroepen las zijn boek. Een gesprek over de spanning tussen feit en fictie en het onderzoeksjournalistieke gehalte van de roman.