In de kledingindustrie is al jaren van alles mis. Textielarbeiders worden uitgebuit, zwaar onderbetaald en seksueel misbruikt. Ook kinderarbeid komt nog regelmatig voor. En het werk is vaak erg onveilig, want de textielsector kent een lange geschiedenis van fabrieksbranden en instortende gebouwen, in landen als India, Pakistan en Bangladesh. Daar moet iets aan gedaan worden. Maar wat? Op welke manier pak je die misstanden het beste aan? Via bindende wetten? Of vrijwillige afspraken? Argos, over Europese regels, Nederlandse convenanten en de aanhoudende lobby tegen al te grote verplichtingen.
Uitzending 10 juni
Misstanden in de kledingindustrie
Artsen negeren orgaanhandel
Orgaanhandel is het onderwerp van het proefschrift van criminoloog en internationaal jurist Frederike Ambagtsheer. Afgelopen week promoveerde ze. Ze sprak patiënten uit verschillende Europese landen die een nier in het buitenland hadden gekocht en vroeg naar hun beweegredenen.
En ze hield een enquête onder 240 Nederlandse transplantatiechirurgen, verpleegkundigen en maatschappelijk werkers over hun ervaring met patiënten die een illegale niertransplantatie in het buitenland hadden ondergaan en weer terugkwamen in de behandelkamer. Het blijkt dat Nederlandse artsen niet willen weten of hun patiënt illegaal een nier uit het buitenland heeft gehaald. Ook al hebben ze sterke aanwijzingen, ze negeren het onderwerp.