De spionagecampagne tegen Iraanse activisten blijkt uit zogeheten malware die op verzoek van Argos is geanalyseerd door cyberveiligheidsexpert Rickey Gevers. Het gaat om spyware die documenten en informatie zoals e-mailcontacten van een computer verzamelt en wegsluist. De computerserver waar deze informatie naartoe gaat, staat in Nederland.
De malware gaat rond sinds de ontvoering van de Zweeds-Iraanse politiek activist Habib Chaab. Dit kopstuk van de door Iran als terreurbeweging bestempelde ASMLA werd in oktober vanuit Turkije meegenomen naar Iran en zit daar inmiddels gevangen. Met Chaabs telefoon zijn na diens verdwijning berichten gestuurd naar ASMLA-leden en andere Iraanse activisten in Nederland en elders. Daarbij zat een zip-bestand met een Word-document over een raketaanval op een Iraanse militie en de uitnodiging dit te lezen.
Een vooraanstaand ASMLA-lid in Nederland, werkzaam bij de anti-Iraanse zender Ahwazna TV, was één van de ontvangers. Hij had op 29 oktober via chatapp Telegram contact met iemand die zich voordeed als Chaab. Die app-conversatie wekte wantrouwen omdat Chaab op dat moment al vermist was. Op de vraag waar Chaab op dat moment verbleef kwam een ongeloofwaardig antwoord. Zo zou hij bij ‘Koerdische vrienden’ zijn. Op het verzoek om dit met een foto aan te tonen bleef het stil.