De RUD Zeeland wijst alle door omwonenden ingediende handhavingsverzoeken voor Heros af. De omgevingsdienst concludeert dat Heros niet hoeft te voldoen aan nieuwe wetgeving, die vereist dat de grote bergen verbrandingsas op hun terrein voortaan in een gesloten ruimte moeten worden opgeslagen. Volgens onafhankelijk milieu-expert Cor Coenrady is dat wel zo. Omwonenden beraden zich op vervolgstappen.

In april wees gerechtelijk deskundige op het gebied van milieurecht Cor Coenrady in een uitzending van Argos op de nieuwe regelgeving. Sinds dit jaar is de Omgevingswet van kracht, waaronder veel nieuwe regels vallen voor bedrijven. Honderden bedrijven in Nederland die doen aan opslag van stoffen in de buitenlucht, moeten dat voortaan doen in gesloten ruimte.
 
Onder meer de koepel van omgevingsdiensten liet aan Argos weten dat de nieuwe regel zo omvangrijk is, "dat misschien alle bedrijven waar wij toezicht houden onder dit regime vallen." De Vereniging Afvalbedrijven zag impact voor bedrijven in de sectoren afval, havens, metaal en grond-, weg- en waterbouw.
 
De RUD wijst er nu op dat Heros valt onder de definitie van een ‘complex bedrijf’. In dat geval zou het bedrijf niet aan de nieuwe regels hoeven te voldoen. Ook zou het handelen van Heros niet in strijd zijn met de ‘specifieke zorgplicht’ ter bescherming van het milieu en omwonenden. Verder stelt de RUD dat de kosten van de maatregel (het bouwen van een grote opslaghal) in verhouding moeten zijn met de winst die het oplevert voor de omgeving.
 
Lees hier ons eerdere interview met Cor Coenrady, waarin hij uitlegt waarom de regels wél op Heros van toepassing zouden zijn.
 
Hoe de zaak afloopt is nog ongewis. Bewoners hebben zes weken de tijd om in bezwaar te gaan tegen de beslissing van de RUD. In het uiterste geval kan een rechter beslissen wie er gelijk krijgt. Bewoners zijn op dit moment bezig advies in te winnen bij deskundigen.
 
Heros is de grootste verwerker van verbrandingsas uit afvalenergiecentrales van Nederland. Op een terrein van 55 hectare liggen metershoge bergen grijze as opgeslagen in de buitenlucht. Bij warm en droog weer waait de as over het dorp Sluiskil in Zeeland.