Sinds 2021 hebben 64 mensen aangifte gedaan, omdat zij zijn opgelicht toen zij een zelfdodingsmiddel probeerden te bemachtigen. Dit is waarschijnlijk een fractie van het werkelijke aantal, laat het Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie aan Argos weten. Daarnaast hebben zij inmiddels bijna 300 sites in beeld waar medicatie te bestellen lijkt te zijn, die alleen via een arts voorgeschreven mag worden.

Mensen die zelf een einde aan hun leven willen maken zijn soms zo wanhopig dat zij online op illegale wijze middelen proberen te bemachtigen. Maar de kans op oplichting is groot. Zo stelt ook Exit International, een organisatie die zich inzet voor een legaal verkrijgbaar zelfdodingsmiddel. “Er is een hele industrie ontstaan van zwendelaars die zeggen zelfdodingsmiddelen te verkopen. Mensen die serieus overwegen om hun leven te beëindigen gaan daarop in en betalen honderden euro's en krijgen niks”, aldus woordvoerder Hans van Amstel-Jonker. 

De politie kan weinig doen om de criminelen aan te pakken. “Veel van de oplichters bevinden zich in het buitenland. Wij kunnen in het buitenland geen onderzoekshandelingen doen” stelt teamleider van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting Gijs van der Linden. De politie probeert de fraudeurs wel te hinderen. De hostingprovider, het bedrijf dat de website online houdt, wordt dan verzocht de website uit de lucht te halen. Maar projectvoorbereider Herman Rutten geeft toe dat dit niet erg effectief is: “Niet alle hostingproviders doen dit. En als ze het wel doen dan kan ik je op een briefje geven dat deze een paar dagen later weer in de lucht is onder een andere naam.”

Denk jij aan zelfdoding? Praat erover! Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl of bel 0800-0113

achtergrond

De donkere wereld van de illegale handel in zelfdodingsmiddelen

Wat als je klaar bent met leven maar niet in aanmerking komt voor euthanasie? Sommige mensen kiezen ervoor zelf op zoek te gaan naar een humane manier om te sterven. Online proberen zij daar de juiste middelen voor te vinden. Een van die middelen is het illegale medicijn Nembutal. Via talloze websites kun je dit bestellen. Maar er blijken mensen te zijn die misbruik maken van deze kwetsbare groep. In Argos kijken we hoe deze internationale oplichtingspraktijken in elkaar zitten.

Opgelicht met zelfdodingsmiddel: “Ik kan er met mijn kop niet bij waarom iemand zoiets zou doen”

In Nederland kan je, als je niet meer wilt leven, een aanvraag doen voor euthanasie met behulp van een arts. Mensen die hiervoor niet in aanmerking komen, proberen uit wanhoop soms online aan andere middelen te komen om hun leven te beëindigen. Nembutal is een van deze middelen. Olax (36) deed meerdere pogingen om Nembutal te bestellen, maar werd telkens opgelicht.

Geen tijd om te wachten op euthanasie

Steeds meer mensen in Nederland willen euthanasie en dat zorgt voor problemen. Op papier is alles goed geregeld, maar in de praktijk moeten mensen vaak langer wachten dan hen lief is.

Een levensgroot geschenk: orgaandonatie na euthanasie

In de zomer van 2020 ging de veelbesproken nieuwe donorwet in. Mensen die hun keuze niet bij de overheid opgeven zijn automatisch donor. Ondanks een recordaantal orgaandonaties is de wachtlijst nog lang. Afgelopen jaar overleden er 292 mensen die op de wachtlijst stonden.