Ben je alleenstaand, laag opgeleid en woon je in een mindere buurt? En werk je als kapper, bouwvakker of heb je een schoonmaakbedrijf gehad? Dan is er een gemeentesysteem dat berekent dat bij jou de kans groot is dat je bijstandsfraude pleegt
Dat systeem heet de ‘fraudescorekaart’, een Excelsheet die door 158 gemeenten gebruikt werd voor het bestrijden van bijstandsfraude. Gemeenten trokken in 2020 de stekker uit het systeem, meldde dagblad Trouw vorig jaar. Maar uit onderzoek van Argos blijkt dat minstens vier gemeenten er tot en met deze week mee zijn doorgaan. Het gaat om de gemeenten Nieuwegein, IJsselstein, Houten en Lopik. Deze gemeenten gebruikten een afgeleide versie van de fraudescorekaart: de ‘DPS-Matrix’. Na aanleiding van vragen van Argos besloten zij deze week alsnog met het systeem te stoppen.
De fraudescorekaart werd in 2003 ontwikkeld onder toenmalig staatsecretaris Mark Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de kabinetten Balkenende I en II. De bijstand moest niet langer gezien worden als ‘comfortabel vangnet’ maar als ‘opverende trampoline’, was het idee. ‘De tijdsgeest veranderde’, zegt ontwikkelaar van de fraudescorekaart Wim Roelofs tegen Argos. Werk ging boven inkomen en gemeenten werden door nieuwe wetgeving verantwoordelijk gesteld voor de bijstanduitgifte. Daardoor ontstond de wens om een tool te ontwikkelen die hielp bij de handhaving.
Een burger die aan het loket van één van de 158 gemeenten bijstand kwam aanvragen werd een vragenlijst afgenomen. De antwoorden kwamen in het gemeentelijke administratiesysteem en de fraudescorekaart gaf daaraan punten. De kaart profileerde bijvoorbeeld op beroep, woonsituatie, opleidingsniveau, geslacht en de wijk waarin je woont. Woonwagenbewoners kregen 700 punten, huiseigenaren 0 punten. Was je kunstenaar van beroep, dan leverde dat geen punten op, maar kappers kregen 350 punten waarbij vrouwelijke kappers vanwege hun geslacht 10 procent meer punten kregen dan mannen. Hoogopgeleiden en mensen uit een betere wijk kregen korting op hun score. Zodra de grens van 950 punten werd bereikt zei de computer tegen de ambtenaar: ‘fraude: ja!’.
Ook ‘allochtoon’ en ‘autochtoon’ stonden als optioneel in het systeem maar werden in de versie die Argos bekeek niet gebruikt bij de uiteindelijke berekening.