Scholten denkt dat door het opheffen van de sleutelfiguren in de wijk mogelijk minder geradicaliseerden in beeld zijn: ‘Het gaat om ontsporende jongeren en dat je daar zicht op wilt krijgen en daar mis je nu een groot deel van je doelgroep’. Oud-politiechef Najib Tuzani van onderzoeksbureau NTA - eveneens actief in het veld van deradicalisering - wil geen commentaar geven op specifiek de ‘Amsterdamse kwestie’ maar sluit niet uit dat de gevolgen groot kunnen zijn. ‘Op het moment dat je vanuit verkeerde aannames of incomplete aannames beleid ontwikkelt, leidt dat tot keuzes die uiteindelijk niet goed gegrond, beargumenteerd en onwenselijk zijn. Daar zit echt een probleem. Het uiterste risico is dat we dingen missen, dat we mensen die levensgevaarlijk zijn verkeerd inschatten en dat we dat niet zien.” Tuzani spreekt over een reëel risico.
Zowel De Graaf als Weggemans laten weten niet te willen reageren, ook niet na herhaaldelijke verzoeken door Argos, sinds januari. Wel wordt de eindredacteur gebeld door een collega-onderzoeker van De Graaf, die beweert dat de nota van de NCTV, die Argos in handen heeft, een ‘losse flodder’ is, geschreven door een ‘junior medewerker’.
De gemeente Amsterdam laat weten dat burgemeester Femke Halsema, de opvolger van Van Aartsen, zich ‘bewust was van het commentaar van de NCTV op de quickscan’ en de deze ‘dan ook niet actief heeft gebruikt bij de herijking van het beleid’ in 2019.