In een driedelige zomerserie zetten we in Argos onderzoeksjournalistieke podcasts in het zonnetje. Er wordt veel moois gemaakt door regionale onderzoeksjournalisten en het zou zonde zijn als de rest van Nederland daar niet van kan meegenieten.

We kozen voor podcasts die in aard en methode een beetje lijken op zaken waar we in Argos mee bezig zijn of die vanwege originaliteit in de prijzen vielen.

In het hart geraakt - De moord op Els Slurink

8 augustus

Cold cases staan niet alleen op de agenda van de politie, maar ook steeds vaker op de radar van de onderzoeksjournalistiek. De onopgeloste moord uit 1997 op de jonge psychologe Els Slurink in Groningen triggerde journalisten van het Dagblad van het Noorden om zelf op onderzoek te gaan. Dat resulteerde in een reeks artikelen en een driedelige podcast die begin dit jaar werd uitgezonden. Het leverde nieuwe inzichten op, maar (nog steeds) geen dader.

Verslaggevers Willem Dekker en Jeroen Kelderman vertellen op zaterdag 8 augustus in Argos over hun speurtocht en over de mogelijkheden en de grenzen van journalistieke recherche.

abonneer je via ►Apple Podcasts of via Stitcher
Meer informatie ► https://www.dvhn.nl/elsslurink

Binnen de Muren - Hoe (over)leef je in de gevangenis?

15 augustus

In tijden van Corona leer je de vrijheid herwaarderen. Dan is de vraag hoe mensen overleven in echte gevangenschap ineens een stuk interessanter. Marjolein Knol mocht vrijwel zonder beperkingen een half jaar rondkijken in de gevangenis Esserheem in Veenhuizen. Ze kreeg het vertrouwen van de bewoners en de bewakers en maakte vorig jaar voor RTV Drenthe een zevendelige podcast over het leven binnen de muren van ‘misschien wel de beste bajes van Nederland’.

Marjolein Knol is te gast in Argos op 15 augustus om over haar ‘standplaats Esserheem’ te praten.

abonneer je via ►Apple Podcasts of via Stitcher
Meer informatie ► https://www.rtvdrenthe.nl/binnendemuren/podcast

Project 46: Limburgse verkeersdoden krijgen een gezicht

22 augustus

Wat zijn de verhalen achter de korte berichtjes in de krant over verkeersongelukken met dodelijke slachtoffers? Wat is er precies gebeurd, wie waren de overledenen en hoe vergaat het de nabestaanden? Dat vroegen Rik van Hulst en Judith Janssen van De Limburger zich af, toen ze vernamen dat er in 2018 46 dodelijke verkeersslachtoffers in het Limburgse verkeer vielen. Ze spoorden de nabestaanden op, sommigen wilden niet meewerken, anderen meteen.

Die verhalen verwerkten ze tot artikelen voor hun krant, en ze maakten een aangrijpende podcastserie. Ze wonnen met dit project de journalistieke prijs De Tegel in de categorie regionale journalistiek. De makers vertellen over hun onderzoek naar het grote verdriet achter vierregelige berichtjes in de krant.

abonneer je via ►Apple Podcasts of via Stitcher
Meer informatie https://www.limburger.nl/project46

 

Zin in meer true crime?

Luister dan onze spannende podcastserie 'De moord op Patrick'. In zeven afleveringen duikt Argos-redacteur Sanne Boer diep in deze onopgeloste zaak en stelt kritische vragen over de aanpak van cold cases in Nederland.