De afgelopen weken zijn een aantal tolken en hun gezinnen in Nederland aangekomen. Zij hadden zich gemeld bij de Nederlandse ambassade in Kabul. Aan de repatriëring is geen ruchtbaarheid gegeven. Om veiligheidsredenen kunnen op dit moment nog geen aantallen worden genoemd.
Het kabinet kwam in december tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer om de Afghaanse tolken aan te merken als ‘systematisch vervolgde groep’. Ze hoeven daardoor alleen nog aan te tonen dat ze voor de internationale missie hebben gewerkt om in aanmerking te komen voor asiel in Nederland. Voorheen moesten tolken kunnen bewijzen dat ze persoonlijk gevaar liepen. Lang niet iedereen kon dat aantonen. Slechts een handvol tolken kreeg daardoor asiel in Nederland.
Argos besteedt zaterdag aandacht aan de situatie in Afghanistan. Deze week verscheen een rapport waarin staat dat de politietrainingsmissie in Kunduz te rooskleurig werd voorgesteld. Volgende week is ook een Tweede Kamerdebat over de Afghanistan Papers. Uit deze interne documenten, in handen van de Washtington Post, bleek vorig jaar dat hooggeplaatste Amerikaanse functionarissen van begin af aan hebben ingeschat dat de oorlog in Afghanistan eigenlijk niet te winnen was. Het Amerikaanse volk werd daarover niet ingelicht.
Aan de oorlog neemt ook Nederland nog steeds op beperkte schaal deel. De Nederlandse militairen - vele duizenden zijn er uitgezonden en 25 sneuvelden - werden geholpen door zowel in Nederland als lokaal geworven tolken. Zij waren niet zelden van levensbelang.