In gebruik genomen in 2006, gesloten in 2011 en heropend in 2014, met het oog op terugkeerders uit Syrië. De terroristenafdeling (TA) in Vught was vanaf het begin veelbesproken. Er was – en is – twijfel of zo’n gezamenlijke opsluiting verdere radicalisering niet juist in de hand werkt. Er waren verhalen over misstanden, over vechtpartijen, over moslima’s die op één afdeling zaten met de mannelijke aanslagplegers op een moskee. Het leidde er wellicht toe dat de TA sinds eind 2016 is onderverdeeld in vijf subregimes, met een nieuwkomersafdeling, de vrouwen apart, evenals de rechts-extremisten, een soepele afdeling voor wie goed meewerkt en een strengere voor de lastigste klanten.
De wens om dat nieuwe regime te laten zien, droeg er waarschijnlijk toe bij dat hij nu toegang kreeg, denkt radiomaker Willem de Haan, en wellicht kwam het ook doordat hij al vaker programma’s over het gevangeniswezen maakte – een fascinatie die geworteld is in zijn eigen verleden als gedetineerde totaaldienstweigeraar, begin jaren tachtig. De Haan sprak met gedetineerden en personeel en zat aan bij vergaderingen. Wat hij aantrof, verbaasde hem. De omstandigheden waren minder slecht dan in de gevangenis waar hijzelf destijds zat.
‘Ze zitten 21 uur per dag in de cel, maar dat was bij mij destijds niet anders. Oké, ze hebben weinig te doen: een uur luchten, af en toe koken, in de huiskamer zitten, geen scholing, geen werk, die klachten zijn wel terecht. Maar het interessante is dat iedereen in de organisatie daar ook echt iets aan wil doen. Dat is echter lastig, alles kost geld en er is sprake van politieke onwil, de angst om te soft te zijn. De grootste klacht betreft het lichamelijk visiteren na bezoek. Een bodyscan zou dat oplossen, zegt de directeur, maar zo’n machine is duur. De directie wil wel, maar Den Haag is er nog niet aan toe.’