Volgens Voermans is deze kwestie vergelijkbaar met de bonnetjesaffaire in de Teeven-deal en de zaak rond forensisch deskundige George Maat. ‘Er is een soort oestercultuur aan het ontstaan als het gaat om openbaarheid van informatie in Nederland. Daar moeten we snel van af.’ Hij noemt de opstelling van Van Rijn ‘werkelijk schokkend’.
Een voormalig ambtenaar van het ministerie van VWS meldde eind oktober in Argos dat hij in opdracht van zijn leidinggevende allerlei correspondentie had verwijderd over de inzet van zogeheten mystery guests of loktieners door de gemeente Utrecht. Utrecht wilde deze loktieners inzetten bij de controle op de verkoop van alcohol. De gemeente stelde een plan op om ter goedkeuring voor te leggen aan de staatssecretaris. Nadat Van Rijn zijn sympathie voor het Utrechtse werkscenario had uitgesproken, kreeg de VWS-ambtenaar te horen dat de mails moesten verdwijnen.
Argos kreeg kopieën van deze documenten toegespeeld, maar kreeg de mails niet boven water met Wob-verzoeken bij de gemeente Utrecht en het ministerie van VWS. Argos kreeg te horen dat er geen documenten waren over het overleg over de loktieners, omdat dit uitsluitend mondeling was gegaan.
Na de uitzending suggereerde VWS tegen de Volkskrant en de NOS dat de ambtenaar de mails op eigen initiatief had verwijderd en dat het ministerie hier niets van wist. Later gaf Van Rijn aan de Tweede Kamer toe dat de leidinggevende opdracht had gegeven om ‘mails terug te halen’.
Uit Argos blijkt vandaag dat Van Rijn opnieuw onjuistheden verkondigt. In antwoord op een lange reeks aanvullende vragen van de Kamer meldt de staatssecretaris dat de gevraagde informatie over de loktieners te allen tijde bij VWS aanwezig is geweest en openbaar is gemaakt. Maar dit blijkt niet te kloppen. Argos beschikt over nog een document over de loktieners. Het gaat om een mail ter voorbereiding op de vergadering waarin het voorstel van Utrecht met Van Rijn werd besproken.