Minister wil verbod op zwijgcontracten in de zorg

Minister Schippers wil bij wet regelen dat ziekenhuizen en andere zorginstellingen geen zwijgcontract meer kunnen afsluiten met patiënten en nabestaanden. Dat zei ze op donderdag 7 april in een Algemeen Overleg met de Tweede Kamer.

Op 2 april openbaarde SP-kamerlid Henk van Gerven in Argos het zwijgcontract dat de moeder van Rogier heeft ondertekend. Daaruit bleek dat de moeder van Rogier haar contact met Argos moest verbreken en dat ze geen vervolgstappen mag ondernemen. Zo staat in die vaststellingsovereenkomst dat zij niet naar de tuchtrechter mag stappen, haar aangifte bij het Openbaar Ministerie in moet trekken en geen medewerking mag verlenen aan onderzoek van anderen. De SP stelde daarover Kamervragen aan minister Schippers. Haar antwoord is hier terug te lezen.

Dit onderwerp stond op de Kameragenda vanwege een calamiteit in het Tergooi-ziekenhuis in Hilversum. Eind 2014 kwam de 21-jarige Rogier in het Tergooi met pijn op de borst. Hij werd opgenomen en overleed dertien uur later onverwachts. De Inspectie voor de Gezondheidszorg deed onderzoek naar zijn overlijden en concludeerde dat er sprake was van een calamiteit want Rogier was niet gezien door een specialist, er was geen diagnose gesteld en hij lag niet aan de monitor. De inspectie brengt de hoofdbehandelaar, de longarts, voor de tuchtrechter en neemt maatregelen tegen het bestuur van het Tergooi omdat zij dit niet als calamiteit hadden gemeld. 

 

Argos maakte op 19 maart een reconstructie van het overlijden van Rogier.

 

De minister roept andere patiënten en nabestaanden met zwijgcontracten op zich te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Ze hoopt daarmee ook dat er calamiteiten aan het licht komen die anders niet gemeld zouden zijn.