Grootste klacht onder deze groep is het gebrek van informatie over terugkeer door de Nederlandse overheid. De wirwar van regels waaraan terugkeerders moeten voldoen en het gebrek aan voorlichting of zelfs maar de mogelijkheid om informatie te achterhalen zijn frustrerend.
“Je hoeft niet te verwachten dat de rode loper uitligt maar nu ligt opgerold voor de deur. Zodat je er in ieder geval over struikelt.” Zegt Cindy Wilmink in Argos. Zij beheert de website ikeerterug.nl en helpt veel terugkerende expats in opdracht van bedrijven
Richard Sintnicolaas (48) woont met zijn Deense vrouw en twee kinderen al 17 jaar in Denemarken. In april dit jaar zegt hij zijn baan in een supermarkt op en komt twee weken naar Nederland om een huis en werk te zoeken. In augustus, na de opzegtermijn, kan hij weg. Hij heeft een behoorlijk som spaargeld, dat is het probleem niet. Hij heeft zijn paspoort verlengd bij de Nederlandse ambassade in Denemarken, en daar wordt zijn BSN-nummer er niet ingeschreven. Dat is het begin van een lange rij problemen die ertoe leiden dat Sintnicolaas besluit met zijn gezin in Denemarken te blijven. “We zijn van ellende teruggegaan naar Denemarken. Er waren te veel obstakels.”
Arjan Los (39) woont met zijn vrouw en twee kinderen al tien jaar in Mexico. Zijn vrouw is tandarts, hij heeft een goede baan. De situatie in Mexico wordt steeds gewelddadiger. Na een vervelende ervaring besluit Los dat het te gevaarlijk wordt. Hij wil terug naar Nederland. Hij zoekt en vindt een baan. Maar heeft nog geen jaarcontract. Zijn kinderen zijn Nederlands, zijn vrouw Mexicaans. Zij is bezig met het inburgeringsexamen. “Je wordt niet behandeld als een Nederlander. Mijn kinderen hebben blond haar en blauwe ogen, een Nederlands paspoort maakt allemaal niet uit. Blijf maar lekker daar, helemaal als je een buitenlandse vrouw hebt.”
Carla Brienen (48) woont met haar man en twee kinderen op Mauritius. Ze is, zonder dat ze het wist en zonder dat iemand dat verteld heeft, in 2010 haar Nederlandse nationaliteit kwijtgeraakt omdat ze Mauritiaanse is geworden. Dat was verplicht om een huis te kopen. Ze kwam daar pas achter in 2013 toen ze haar paspoort wilde verlengen. Haar kinderen zijn na een bezwaarschrift bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, weer Nederlanders. Brienen diende in juni een klacht in bij het ministerie omdat zij nooit gewaarschuwd is dat ze haar Nederlandse nationaliteit kwijt zou raken. Die klacht wordt ongegrond verklaard. Om haar stervende moeder te verzorgen vraagt ze toestemming van de IND om langer in Nederland te blijven. Dat mag niet want ze is Mauritiaanse. Een verblijfsvergunning werd geweigerd. Die moest in Mauritius aangevraagd worden. Er is inmiddels bij de rechtbank in Den Haag een nieuwe zitting over Brienens zaak aangekondigd.
Om hoeveel Nederlanders het gaat is niet bekend. In 2013 keerden ruim 27.000 Nederlanders terug, zo blijkt uit cijfers die het CBS voor Argos opdiepte.
Tweede Kamerlid Gerard Schouw van D66 pleit in Argos voor één loket waar terugkeerders informatie kunnen krijgen. “Er zijn veel klachten van mensen in het buitenland die weer naar Nederland willen. De Nederlandse overheid moet een helder loket inrichten voor Nederlanders in het buitenland.” Hij pleit ook voor een versoepeling van de regels rond een dubbele nationaliteit.
Over de situatie van Carla Brienen kondigt Schouw in Argos Kamervragen aan.
Ik keer terug! Een reportage van Annemiek van der Laan.