Sjoemelen met mest - Samenvatting

Schouten spreekt over de jonge mesthandelaar Niels L. ,de jongste èn bekendste mesthandelaar. Schouten voelt zich slachtoffer van Niels L.

“Je gaat er toch niet vanuit dat een jongetje van 16 jaar, dat hij zo rot en doortrapt is, dat hij jou een loer wilde draaien. Dat geloof je gewoon niet”, zegt Jeroen Schouten, eigenaar van een loonbedrijf in Gendt.
Schouten spreekt over de jonge mesthandelaar Niels L. ,de jongste èn bekendste mesthandelaar. Schouten voelt zich slachtoffer van Niels L.

Mest, al jaren een probleem. Simpelweg omdat er veel te veel mest is.
Nederland is een dichtbevolkt land, met 17 miljoen mensen. Daarnaast zijn er ook 1 miljoen schapen, 4 miljoen koeien, 12 miljoen varkens en 97 miljoen kippen. En in de toekomst wordt het nog voller. April volgend jaar zal het ‘melkquotum’ komen te vervallen. Vanaf dan mogen boeren hun veestapel uitbreiden.

Al die beesten poepen. In totaal maar liefst 71 miljard kilo mest per jaar. Een groot mestoverschot. Het levert een risico op voor de kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater. De afgelopen jaren zijn er steeds strengere regels gekomen voor het gebruik van mest. Hierdoor kost het vooral varkensboeren veel geld om van hun mest af te komen. Omdat de kosten van mestverwerking inmiddels zo hoog zijn, gemiddeld 16 euro per ton, is het systeem fraudegevoelig.
          
Inmiddels is Niels L. twintig  en heeft hij voor zowel voor de straf-, bestuurs- als de civiele rechter gestaan. Hij stond terecht vanwege illegale mestafzet en flessentrekkerij. Bovendien is  in april vorig jaar zijn mesthandelsbedrijf failliet verklaard. Maandag 31 maart wordt Niels L. verwacht bij het College van beroep voor het bedrijfsleven. 

Niels L is niet de enige geldhandelaar die verdacht wordt van fraude. Inspectiediensten ontdekten in 2009 een groot netwerk van 140 Boeren en 40 mesttransporteurs, die illegaal mest verhandelden. In totaal zijn ruim 5000 boetes opgelegd Sommigen kregen boetes voor bijna een miljoen euro.

Robert Sloot is mede- eigenaar van het loonbedrijf Gebroeders Sloot in Aerdt. Medewerkers van hem rijden mest uit in de uiterwaarden langs de Rijn. Sloot legt uit dat er met vloeibare mest nauwelijks te frauderen is.

Een medewerker van de ZLTO schreef 22 maart een mail aan het ministerie van Economische Zaken en aan de nVWA, met de volgende tip over een zaak die speelt op het Zeeuwse eiland Tholen.

“Hedenmiddag , zaterdag 22 maart, worden er bij een oudere en inmiddels gestopte melkveehouder, die wat ‘in de war’ is, met 20 tot30 ha grond, type zonder computer, die nooit wat leest en een bedrijf waar ‘je laarzen je van je benen getrokken worden’ als je op het erf komt omdat je zo diep in de modder/slik wegzakt, vele, vele, vele tonnen (vaste) mest gedumpt.
De man is in mijn ogen te veel in de war om hem iets kwalijk te nemen. Het is de ideale doelgroep voor Niels L. Dat is ook daadwerkelijk degene die de mest aanvoert of aan laat voeren, via zijn nieuwe firma New Future Holding/BV. “
De redactie van Argos weet natuurlijk wie die ZLTO-medewerker is maar hij wil anoniem blijven. We hebben deze tip uit meerdere bronnen. Van meerdere bronnen hebben ook te horen gekregen dat ze bang zijn voor Niels L. omdat hij mensen zou hebben bedreigd.
Natuurlijk hebben we Niels L om een reactie gevraagd maar hij wil ons niet te woord staan.