De zogeheten cold-caseteams van de politie zijn soms zo klein, dat daarmee nauwelijks goede opsporing verricht kan worden. Dit stellen forensisch rechercheur Carina van Leeuwen en hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen zaterdag in het radioprogramma Argos. Van Leeuwen en Van Koppen reageren op cijfers die Argos vergaarde.

Vier van de tien politie-eenheden hebben maar drie tot vijf rechercheurs op cold case-zaken. Dat zijn Brabant-Oost, Noord-Nederland, Noord-Holland en Limburg. Amsterdam heeft het grootste cold case-team. Begin 2018 bestond het team uit 23 FTE. De andere regio’s komen daar niet eens in de buurt. Na Amsterdam volgt Den Haag met een cold case-team van 12,75 FTE. Het is een momentopname, de samenstelling kan fluctueren, legt de politie uit. Op het moment dat een zaak wordt opgepakt, kan het dat een team wordt uitgebreid. In een eerdere uitzending van Argos bleek al dat de regionale verschillen tussen de cold case-teams groot zijn. De cijfers van de politie bevestigen dit beeld.

Nicky Verstappen

Forensisch rechercheur Carina van Leeuwen: “Er is veel aandacht voor een zaak als Nicky Verstappen. Maar dat is etalage. De winkel daarachter, als die leeg is, dan gaan we niet meer zaken oplossen. Het beeld dat er nu is, is niet conform de realiteit. Zoveel mensen en zoveel geld zit er niet in en hebben we op het moment gewoon niet. Dat betekent dat er heel veel zaken nooit opgepakt gaan worden. Daar komen we nooit aan toe.”

Teampje

Bij het oprichten van de Nationale Politie is vastgesteld dat een cold case-team uit minimaal drie mensen moet bestaan. Deze cijfers worden gehaald. Maar drie is onvoldoende, stellen Van Leeuwen en Van Koppen. Carina van Leeuwen: “Drie is geen team. Het is nu meer een administratief teampje dat is samengesteld. Administreren is ook heel belangrijk, maar alleen met echte specialisten kan je pas de zaak oplossen en oppakken. Ik begrijp niet hoe het kan dat er een minimum van drie is vastgesteld. Echt een verklaring heb ik er niet voor, en ik betreur het aan alle kanten, want ik vind echt dat het niet kan.”  Peter van Koppen: “Ik denk als je in de regio vier mensen op coldcases hebt zitten waarvan er twee met de administratie bezig zijn en de andere twee ook nog de vermissingszaken erbij moeten doen, want zo gaat dat, dat er geen cold case serieus opgepakt kan worden.”

Capaciteit

Op de vraag of er nu voldoende rechercheurs zich met cold cases bezighouden, reageert de politie dat voor elke vorm van criminaliteit geldt dat met meer mensen meer zaken kunnen worden opgepakt. “Maar gelet op het aanbod van actuele misdrijven en de beschikbare politiecapaciteit moeten altijd keuzes worden gemaakt.” Argos vroeg de politie ook hoeveel zaken er de afgelopen tien jaar zijn opgelost. Deze cijfers kon de politie niet geven, omdat moeilijk te zeggen is wanneer een zaak echt is opgelost. Zowel per regio als landelijk niet. Ook hoeveel zaken er de afgelopen tien jaar zijn opgepakt, kan niet worden beantwoord. Wel kan de politie vertellen dat in heel Nederland op dit moment in 88 zaken opsporingshandelingen worden verricht, en dat 34 zaken in onderzoek zijn.

Minachting

Carina van Leeuwen verbaast zich erover dat er nooit wordt geïnformeerd bij de teams hoe het met de werkzaamheden gaat. “Er vraagt nooit iemand: hoe gaat het? En als er niets wordt opgelost, hebben jullie wat nodig?” Van Koppen: “Die gegevens moeten ze gewoon kunnen aanleveren. Dan vrees ik dat het aantal dichter bij nul zit.” Van Leeuwen: “Ik vind het een soort minachting naar de slachtoffers en naar de achterblijvers daarvan, dat we het niet veel groter en belangrijker maken dan het nu is. En dat we daar dus de capaciteit voor vrijmaken en de aandacht geven die het nu verdient.”

Lees hier de vragen aan en antwoorden van de Nationale Politie.

De PvdA stelde kamervragen naar aanleiding van de uitzending over cold cases.