De aflevering met Mark Rutte is uitgezonden op zondag 4 september 2016. De uitzending is niet meer beschikbaar, maar op deze pagina zijn de gesprekken zonder fragmenten nog wel beschikbaar.

Great Composers: Bach

BBC, 1997

De BBC-documentaire Great Composers: Bach gaat in op het leven, de muziek en de invloed van componist Johann Sebastian Bach (1685-1750). In het fragment spreken verschillende mensen hun bewondering uit voor de Duitse componist. Bach wordt door hen beschouwd als een van de belangrijkste componisten uit de barok en een van de grootste componisten aller tijden, zonder wie componisten als Mozart en Beethoven niet hadden kunnen bestaan. Men roemt zijn muziek om zowel de intellectuele complexiteit als de emotionele diepgang.

Hier is...Adriaan van Dis

VPRO, 1985

In 1985 is journalist Willem Oltmans (1925-2004) te gast bij Adriaan van Dis in ‘Hier is...Adriaan van Dis’. In dit bekende fragment zijn Oltmans en Van Dis aan elkaar gewaagd. Beiden confronteren elkaar met gedrag en uitspraken van de ander.

House of Cards

Paul Seed, BBC, 1990

In de serie House of Cards (1990) volgen we Francis Urquhart, de Chief Whip voor de Conservatieve Partij, gespeeld door acteur Ian Richardson. Niets gaat hem in zijn manipulaties te ver om zijn doel te bereiken: Prime Minister van Engeland worden. De jonge journaliste Mattie Storin (Susannah Harker), met wie Francis een affaire heeft, confronteert hem met een aantal zaken die hij op zijn geweten heeft.

Wie-kent-kwis

John Schelfhout, AVRO, 1983

AVRO’s Wie-kent-kwis was een spelprogramma dat van 1973 tot en met 1983 door de AVRO werd uitgezonden. Aanvankelijk gepresenteerd door Peter Knegjens, maar na zeven afleveringen werd hij vanwege vermeende dronkenschap ontslagen door producer Fred Oster. Zodoende werd Oster zelf de presentator. In de Wie-Kent-Kwis gaan aanstaande, koperen en zilveren bruidsparen de strijd met elkaar aan in allerlei spelletjes. Het finalespel bestond uit de zogenaamde cavia-race. De hoofdprijs was 1000 gulden, mits de cavia door het 1000 gulden poortje liep. Detail: de cavia’s hadden namen als Jos Brink, Johan Cruijff, André van Duin, Sjaak Swart, Simon Tahamata en Mieke Telkamp.

Verlies niet de moed

Hella de Jonge, De RoJe Hel, VPRO, 2015

‘Verlies niet de moed’ is een documentaire uit 2014, gemaakt door Hella de Jonge (1949). De documentaire gaat over het oorlogsverleden van haar vader Eli Asser, bekend tekstschrijver van o.a. ’t Schaep met de 5 poten. Eli en zijn vrouw Eva Asser overleefden de bezetting en gingen daarna gebukt onder zware schuldgevoelens jegens de familieleden en de bekenden die waren vermoord in verre concentratiekampen. Ze vonden het een plicht om voor nageslacht te zorgen, maar thuis werd nooit over de oorlog gesproken. In het fragment zien we vader en dochter samen kijken naar beelden van Eva Asser. Deze beelden heeft Eli nooit teruggezien.

Labour: The Wilderness Years

BBC, 1995

Neil Kinnock (1942) was van 1983 tot 1992 politiek leider van de centrumlinkse Labour partij van Groot-Brittannië. In het fragment spreekt Kinnock zijn partij toe en hij richt zich rechtstreeks tot de partijafdeling in Liverpool; daar wordt de gemeenteraad beheerst door de trotskistische tak Militant. Als verzet tegen de bezuinigingen op gemeentebudgetten door de conservatieve regering van Margaret Thatcher heeft een aantal door Labour gedomineerde gemeenten besloten om hun begroting niet bekend te maken. Daardoor ontstaat er al snel een tekort, waardoor de raad iedereen die bij de gemeente werkte ontslag moest aanzeggen. De ambtenaren kregen hun ontslagbrief per taxi. Deze gebeurtenis wordt daarop tijdens een Labour partijcongres aangegrepen door partijleider Neil Kinnock om zich te ontdoen van de extreem-linkse Militant aanhangers binnen zijn partij.

Heat

Michael Mann, New Regency, 1995

Het fragment is een klassieke scène uit Michael Mann’s film Heat (1995). De hoofdrollen worden vertolkt door acteurs Robert De Niro en Al Pacino, waarmee de film de eerste is waarin deze twee grote acteurs samen in één scène speelden. Crimineel Neil McCauley (De Niro) en politie-inspecteur Vincent Hanna (Pacino) zijn aan elkaar gewaagd en raken verwikkeld in een vurige dialoog.

Website NOS-Journaal 2016

Duizenden Turkse Nederlanders zijn op 16 juli 2016 naar het Turkse consulaat in Rotterdam getogen in reactie op de couppoging in Turkije een dag eerder. De demonstranten roepen leuzen en zingen het Turkse volkslied. Op een gegeven moment slaat de sfeer om. Een cameraploeg van de NOS wordt lastiggevallen door een groep mannen. Volgens verslaggever Robert Bas kreeg een cameraman klappen en werd hun auto beschadigd. "Er heerst hier een sterk sentiment tegen de westerse media," zei hij. De NOS-ploeg kon zich in veiligheid brengen.

Ramses, où est mon prince?

Pieter Fleury, Selfmade Films, NTR, 2002
Archief: Louis van Gasteren, 1977

Regisseur Pieter Fleury kwam als kind al bij Ramses Shaffy (1933-2009) over de vloer en maakte in 2002 de documentaire ‘Ramses: Où est mon prince’, over het leven van de Nederlandse zanger. In het gekozen fragment zien we voornamelijk door Louis van Gasteren gedraaid materiaal van Ramses die op 10 februari 1977 zijn Nederlandse paspoort krijgt. Voor Ramses Shaffy is dit een emotioneel moment.

Rule Yourself

Commercial, 2016

Michael Phelps is met 23 gouden medailles de meest succesvolle Olympische sporter ooit. In deze reclamespot voor een sportmerk zien we de intensieve trainingen van Phelps; wat er voorafgaat aan zijn succes. De commercial sluit af met de punchline: “It’s what you do in the dark that puts you in the light.”

François Mitterrand à bout portant 1993-1996

Jean-Michel Djian
Les Films d’Ici   INA-Media  SONUMA archives RTBF   SIPA Press 2011

In dit fragment uit de documentaire “Mitterrand, a bout portant” worden de nadagen van de Franse president Mitterrand (1916-1996) in beeld gebracht. Te zien is hoe de ernstig zieke Mitterrand zich in de laatste periode van zijn presidentschap (1981-1995) stort op de literatuur.

Den Uyl en de affaire-Lockheed

Hans Hylkema
VARA, Dutch Mountain Movies, 2010

In de VARA-tv serie ‘Den Uyl en de Affaire-Lockheed’ (2010) worden Joop den Uyl en Juliana gespeeld door respectievelijk Joop Keesmaat en Catharina ten Bruggencate. In het gekozen fragment wandelen Den Uyl en Juliana door de paleistuin van Soestdijk, terwijl ze de consequenties van het onderzoek naar Bernhards deals met vliegtuigbouwer Lockheed bespreken.

Toppers in Concert ”Royal Night of Disco”

Toppers in Concert B.V.  2016

Jochem Fluitsma speelt tijdens het laatste Toppersconcert het nummer ‘15 miljoen mensen’. Op diezelfde dag, 5 mei 2016, won Max Verstappen de Grand Prix van Spanje. Tijdens het optreden wordt de overwinning van Verstappen op groot scherm vertoond.

Horowitz in Moscow

Brian Large, Sony Classical  1986

Pianist Vladimir Horowitz (1903-1989) treedt in 1986, na 61 jaar ballingschap, voor het eerst weer op in Moskou. Rijen mensen hebben in de kou voor het theater staan wachten om hun idool te zien spelen. In het fragment speelt Horowitz 'Sonata in B mineur L.33', een stuk van Scarlatti.