Om daar achter te komen gingen Tim en Nicolaas het psychologisch experiment Super Stream Me aan waarin ze hun levens 18 dagen lang openbaar maakten; van wc-bezoek tot aan een sessie bij de psycholoog.
In een wereld waarin steeds meer van onszelf online gedeeld wordt, vragen VPRO-programmamakers Tim den Besten en Nicolaas Veul zich af: hoe belangrijk is privacy nog?
Bewapend met een camera, die in directe verbinding stond met een livestream op vpro.nl/superstreamme, streamden zij 24 uur per dag hun leven. 400.000 mensen bezochten de website en de beelden werden nationaal en internationaal bekeken en gedeeld.
Hun locatie, hartslag en het aantal kijkers was real-time in beeld te zien. Emoties werden gevangen in data en ze stonden via social media in live verbinding met de kijkers, die voortdurend reageerden op hun doen en laten. Daar gingen zij langzaam aan ten onder; na 15 dagen is het experiment vroegtijdig beëindigd vanwege de te heftige invloed van het gebrek aan privacy.
De vierdelige documentaireserie Super Stream Me is een terugblik op het livestream-experiment. Wat doet het met Tim en Nicolaas en hun omgeving als je alles uit je hele leven ‘deelt’ en geen controle meer hebt over wie 'wat' van je weet en alles wat je doet openbaar is? Wie ben je nog zonder privacy?
Deskundigen, waaronder filosoof Rob Wijnberg en neuropsychiater Theo Compernolle geven toelichting op de privacyloze periode van Tim en Nicolaas. Wat zijn de emotionele en fysieke gevolgen terwijl ze voortdurend worden bekeken en beoordeeld?