In de zesdelige podcast Sterk water hoor je verhalen van Terschelling die schuren, raken en verwonderen.

Abonneer je op de podcast

De podcast is ook te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher

Flessenpost

Je ware liefde vinden via flessenpost. Het kan. Het begint bij de Engelse Peter die 50 jaar geleden uit verveling een brief schrijft, in een fles doet en in de zee gooit. 116 dagen later vindt strandjutter Willem de flessenpost op het strand van Terschelling en geeft dit aan zijn buurmeisje Cobie. Ze pakt haar pen en schrijft een brief terug. En daarmee begint het liefdessprookje. Een verhaal over de aantrekkingskracht van het eiland, het verdriet van een dierbare verliezen en de kracht van liefde.

Man over boord

Man over boord. Een gevreesde uitdrukking voor de honderden zeevaarders op Terschelling. Want als iemand aan boord dit roept, is de nachtmerrie begonnen. Op een stormachtige nacht in oktober wordt Wieb - een van de bemanningsleden van het schip de Friendship - wakker van een tikkend geluid tegen zijn slaapcabine. Hij loopt naar het dek om het loszittende werktuig vast te zetten, maar dan glijdt hij uit…. en valt overboord. In de ijskoude en kolkende zee. Een bloedstollend verhaal over hoe je leven getekend kan worden door het lot van anderen.

De shoenami

Wanneer het hard begint te stormen, beginnen de handen van de eilanders te jeuken. Want wat zou er aanspoelen? Tijdens een fikse februaristorm in 2006 sloegen 58 containers overboord van één van de grootste containerschepen ter wereld. Een dag later was het strand bezaaid met schoenen. Een kwart miljoen in totaal. Maar wat moet je met al die schoenen?

Geeske begon een schoenenwinkel. Het leverde haar zoveel geld op dat ze er een auto van kon kopen. Maar deze typische eilanders-handelsgeest werd haar niet door iedereen in dank afgenomen. Een verhaal over hoe het is om jezelf te verliezen.

De drenkeling

De zee rondom Terschelling ziet er heerlijk uit, maar de stroming kan zeer verraderlijk zijn. Wanneer Jelle in de ochtendschemer een duik in het koude water neemt, verandert zijn leven voorgoed. Een verhaal over hoe je je soms moet overgeven aan dingen die groter zijn dan jezelf.

De illegale zeehond

Hessel Wiegman heeft een groot hart voor dieren in nood. Al vijftig jaar haalt hij zieke zeehonden van het strand om ze te verzorgen. Zelfs wanneer Hessel ernstig ziek wordt, vangt hij hen op in zijn schuur. Stiekem. Totdat een boze buurman hem verraadt en er een inval komt van de inspectie. Een verhaal over altruïsme, anarchisme en de liefde voor de natuur.

Vermist

Waar is Tom? Die vraag houdt in december een groot deel van Terschelling in zijn ban. Er wordt gezocht met honden, helikopters en honderden vrijwilligers. De laatste keer dat hij gezien werd, was hij aan het wandelen in de duinen. Sindsdien ontbreekt elk spoor, maar er gaan geruchten dat hij gezien wordt. Is het mogelijk om op een eiland te verdwijnen, ook al is iedereen naar je op zoek? Een verhaal over hoe sommige dingen onoverkomelijk zijn.

Sterk water

Kan je ware liefde vinden via flessenpost? Wat betekent het voor een kapitein om een bemanningslid te verliezen op zee? En hoe blijf je twee weken vermist op een klein eiland, terwijl alle eilandbewoners massaal op zoek naar je zijn?

In Sterk water hoor je persoonlijke verhalen die het leven van de eilanders voor altijd veranderden. Het zijn verhalen die zich op geen enkele andere plek kunnen afspelen dan op het eiland. Want de zee die zich hieromheen uitstrekt, brengt niet alleen liefde of verloren spullen voor de jutters met zich mee, maar kan door de stroming ook zorgen voor gevaar. De gevolgen van ieder verhaal – soms groot, soms klein – zijn altijd voelbaar in de kleine en geïsoleerde gemeenschap. Op het eiland kan niemand écht anoniem blijven. Sterk water is een serie over veerkracht, lotsbestemming en de onderlinge afhankelijkheid binnen een kleine gemeenschap. 

makersinterview

Dit is Babette Rijkhoff

Maker Babette Rijkhoff komt zelf van Terschelling en keerde voor het maken van de serie terug naar het eiland. In Sterk water laat ze je kennismaken met een omgeving die haar nog altijd verrast en verbaast. Een eiland met – naast alle mooie aspecten – ook een duistere kant.

Eerder werkte Babette als journalist, schrijver, researcher, producer en samensteller van verschillende mediaproducties, voor o.a. Trouw, Algemeen Dagblad, het Parool, Oerol en indie magazine De Dakhaas. Sterk water is haar tweede podcast-serie.

Credits

Regie, research en montage Babette Rijkhoff
Muziek Onegg
Beeld Lisette van der Maten
Coach Katinka Baehr
Productie Nynke Jurgens
Eindredactie Ruby Deelen & Randy Vermeulen

Sterk Water is een serie van VPRO Dorst en is tot stand gekomen met steun van het Mediafonds.


© VPRO Dorst 2017

Meer podcasts?