Argos
Het fotorolletje revisited
Het fotorolletje revisited
Een Dutchbatter maakte foto’s van oorlogsmisdaden door de Serviërs in Srebrenica . Een belangrijke fotorolletje dat werd veilig gesteld door de militaire inlichtingendienst, maar vervolgens verprutst in het laboratorium van de marine.
Argos sprak twintig jaar later opnieuw met alle hoofdrolspelers in dit verhaal: Ron Rutten, die de foto’s maakte, Henk van Boetzelaer, de laborant in het fotolab die de fout maakte en zijn chef, Arie Bleumink, chef van de inlichtingendienst en Peter Rutten, de recherche-chef van de marechaussee, die de zaak destijds onderzocht.
Hoe kijken zij er op terug?
Is het rolletje per ongeluk mislukt of is het met opzet verknoeid?
Argos over een te fantastisch verhaal.
MH17 volgens Bellingcat
De grootste onthullingen in de MH17-zaak kwamen niet van een gezaghebbend dagblad of een gerenommeerd onderzoeksprogramma, maar van een los clubje vrijwilligers op internet. Bellingcat, heet het gezelschap. Het bestaat uit studenten, ICT’ers, schrijvers en historici uit onder meer Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Nederland.
Bellingcat meldde bijvoorbeeld op basis van foto’s en video’s op internet dat de MH17 moet zijn neergeschoten door een Russische BUK-raket. Dat werd groot internationaal nieuws. Maar nu is er ineens ook stevige kritiek op de onderzoeksgroep. We spreken over het werk van Bellingcat en over de kritiek met een Nederlandse medewerker van Bellingcat, Pieter van Huis.
Presentatie: Max van Weezel.