Het versmelten van techniek en mens is voor velen verre toekomstmuziek. Maar er zijn mensen die nu al computerdelen in hun lichaam hebben. Maak kennis met deze bionische mensen.

Niet voor iedereen is het sciencefiction om computeronderdelen in of aan je lichaam te hebben. Steve Mann draagt al vanaf de jaren zeventig een digitale bril en wordt wel de vader van draagbare computers en de eerste cyborg genoemd. Maar ook anderen hebben computeronderdelen in hun lichaam of dragen ze als verlengstuk, verbetering of vervanging van lichaamsonderdelen. Een overzicht van enkele bijzondere en vooruitstrevende cyborgs.

Steve Mann en zijn 'wearcam'

Steve Mann wordt wel de vader van draagbare computers genoemd en de eerste echte cyborg. Al in de jaren zeventig droeg hij een digitale bril over zijn oog, die hij zelf heeft ontworpen. Op de afbeelding hierboven zie je hoe die Digital Eye Glass zich sinds die tijd heeft ontwikkeld. De MIT-professor zorgde voor de oprichting van de 'Wearable Computing'- groep aan deze onderzoeksuniversiteit en leverde een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van Augmented Reality (AR).

Hij is ook de bedenker van de term 'sousveillance' als tegenhanger voor surveillance. De Eyetap van Steve Mann is ontstaan om met het doel om menselijk zicht te verbeteren. Het ontwerp lijkt erg veel op het meer commerciële en bekende Google Glass. Toch is de Eyetap nog minder inburgerd, want in 2012 werd Steve Mann hardhandig een McDonalds in Parijs uitgezet vanwege het apparaat.

Bertolt Meyer met bionische hand

Sociaal-psycholoog Bertolt Meyer werd geboren zonder linker onderarm. Al na een paar maanden kreeg hij een prothese. Na verscheidene varianten krijgt hij in 2009  als een van de eerste mensen een i-Limb Pulse prothese van Touch Bionics. Met deze geavanceerde hand kan hij natuurlijke bewegingen nadoen en met de bijgeleverde app kan hij drankjes inschenken, typen en kleine voorwerpen oppakken.

Voor Channel 4 presenteert hij het programma How to build a bionic man waarin wetenschappers Rex bouwen, een bijna complete bionische man met kunstmatige organen, synthetisch bloed en robot-ledematen. Kosten: 1 miljoen Amerikaanse dollar. Meyer schrijft in Wired een column waarin hij stelt dat een ethische discussie nodig is, voordat bionische technieken massaal toegepast worden. 

Neil Harbisson met elektronisch kleurenoog

Kunstenaar Neil Harbisson hoort kleuren. Met zijn digitale oog wist hij de extreme kleurenblindheid (achromatopsie) waarmee hij was geboren, te overwinnen. Zijn wereld bestond uit grijstinten, maar met zijn Eyeborg kan hij de kleuren nu waarnemen als klanken. De Eyeborg, die hij in samenwerking met wetenschappers ontwikkelde, is een camera die de kleuren waarneemt en omzet in geluiden, die Harbisson kan horen.

Harbisson is zo blij met zijn status als cyborg, dat hij de Cyborg Foundation is begonnen, een organisatie die mensen wil helpen om cybors te worden. Motherboard neemt Harbisson mee naar het Stedelijk Museum waarvan je het resultaat op hun site kunt zien. 

Meer bionische mensen

Mother Nature Network (MNN) zet zeven echte bionische mensen op een rij, waaronder de hierboven beschreven Neil Harbisson. Lees verder over onder andere Kevin Warwick die al sinds 1998 experimenteert met elektronische implantaten, zoals een chip in zijn arm waarmee hij deuren, lampen en computers kan bedienen.