Apocalyptische tijden leiden soms tot prachtige poëzie. Zoals het gedicht ‘Darkness’ dat de schotse dichter Lord George Gordon Byron schreef in 1816, het jaar waarin er geen zomer was. Onno Kosters, universitair docent Engelse letterkunde en vertalen aan de Universiteit Utrecht heeft het gedicht van de Lord vertaald naar het Nederlands zodat wij – nu ook wij in apocalyptische tijden verkeren - van deze poëzie kunnen genieten. Het vertaalde gedicht verscheen in Poëziekrant 6 2016, en is ook via Kosters' website in gelimiteerde uitgave te bestellen.
Onno Kosters is te gast.
OVT
OVT 22 januari 2017
Deze week live vanaf Winternachten in Den Haag. Met een gesprek over de nieuwe Trumpiaanse wereldorde, met Ian Buruma, Arnon Grunberg en Bas Heijne. Verder o.a. Ellen Neslo over de niet-blanke elite van Suriname in tijden van slavernij, Karin Amatmoekrim over culturele toe-eigening, en Ilja Leonard Pfeiffer over de VPRO-tvserie Via Genua. Muziek van trompettist Eric Vloeimans.
trumps brave new world
20 januari is hij het dan echt geworden: Donald Trump, president van alle Amerikanen en machtigste man van de vrije wereld. Ondertussen is er in de vrije wereld enige nervositeit over de nieuwe wereldleider. Want de NAVO, dat bondgenootschap is ‘al vele, vele jaren geleden’, liet Trump verscheidene malen weten, helemaal yesterday, net als de Europese Unie. En zo is er meer wereldgoud van oud dat The Donald schijnt te willen omsmelten.
Een gesprek over de oude naoorlogse en nieuwe wereldorde van Trump. Met Ian Buruma, Arnon Grunberg en Bas Heijne.
het uur van de vrijheid breekt aan
Het waren niet zozeer de brave blanke vooruitstrevende christenen en andere weldenkende mensen die de slavernij in Suriname de doodsteek gaven. Nee, de slavernij werd van binnenuit uitgehold doordat voor de afschaffing in 1863 al 65 procent van de niet-blanke bevolking vrij was. En deze groep ‘vrijen’ kocht steeds meer lotgenoten vrij. Zo blijkt uit het promotieonderzoek van jurist en antropoloog Ellen Neslo, dat ook is uitgegeven in het boek Een ongekende elite, De opkomst van een gekleurde elite in koloniaal Suriname 1800-1863.
De promovenda is te gast.
wit over zwart
‘Denk na witte schrijver, over het zwarte personage dat je opvoert’. Zo schreef schrijfster Karin Amatmoekrim afgelopen najaar in het NRC. Want minderheden hebben vaak reden genoeg tot ontevredenheid over het beeld dat van hen geschetst wordt. ‘De karikatuur van de zwarte wildeling’, bestaat nog altijd, aldus Amatmoekrim. Maar is er dan niets veranderd in wit over zwart sinds Uncle Tom?
Een gesprek met Karin Amatmoekrim.
boeken
Bart Funnekotter bespreekt de nieuwste historische boeken. Met ditmaal:
- Oorlog in het westen van James Holland
- Ze doen ons niets. Vervolging en deportatie van de joden in Nederland van Carry van Lakerveld en Victor Levie
- Het Aanzien van 2016 van Han van Bree
- Willem van Oranje. De opportunistische vader des vaderlands van Aron Brouwer en Marthijn Wouters
ilja’s genua
‘’s Nachts hoorde ik hoe het marmer en leisteen van de oude palazzi kraakten onder de last van eeuwen Europese geschiedenis, maar wanneer ik ’s ochtends ontwaakte en de straat op ging, was ik niet in Europa maar Afrika. Alles was oud en nieuw tegelijk.’ Aldus schreef de Nederlandse schrijver Ilja Leonard Pfeijfer in de VPRO Gids over de stad Genua, waar hij al acht jaar woont. De auteur gidst ons in een nieuwe VPRO-televisieserie door deze migratiestad.
De schrijver en ad-hoc televisiemaker is te gast.