OVT

OVT 8 januari

Met het Lutherjaar, Vrijheidsstrijdster Tjoet Nja Meuthia, Vleesvervangervrees bij VVD, Fellow-travellers in Berlijn en in de OVT-documentaireserie Het spoor terug een terugblik op het drama van de Apollo 1.

vleesvervangervrees bij vvd

Zijn woorden als vegaworst, vegaschnitzel of vegaburger misleidend? Volgens de VVD wel. De liberalen willen in navolging van de Duitse minister van Landbouw dit soort benamingen verbieden, liefst langs Europe weg. Toch kent dit soort woorden volgens De Vegetarische Slager al een lange en roemrijke traditie - zo ontwikkelde Rijkskanselier Konrad Adenauer in 1916 de eerste sojaworst. Klopt dat? En wanneer en waarom is de vleesvervanger eigenlijk voor het eerst geïntroduceerd?
Culinair historica Lizet Kruyff is te gast en leidt ons langs een geschiedenis van vleesvervangers

column

De column is deze week van John Jansen van Galen.

lutherjaar 2017

Hij timmerde 500 jaar geleden 95 stellingen aan de kerkdeur in Wittenberg. Tegen de schandelijke praktijk van de aflaat en tegen andere roomse misstanden. Sindsdien is hij niet weg te denken uit de westerse geschiedenis. Hij vormde de Duitse cultuur van zelfcontrole, discipline en orde, maar evenzo plaveide hij de weg voor het Duitse en westerse antisemitisme.
Bij wijze van opening van het Lutherjaar 2017 een gesprek over Luther en zijn erfenis.
Met historicus Luc Panhuysen, theologe en Lutherkenner Sabine Hiebsch en filosoof Maarten Doorman.

vrijheidsstrijdster tjoet nja meuthia

Ze staat op het nieuwe bankbiljet van 1000 roepia. Maar als het aan conservatieve moslims uit Indonesië ligt, is dat binnenkort verleden tijd. Want de vrijheidsstrijdster Tjoet Nja Meuthia mag dan wel in de Atjeh-oorlog hebben gevochten, ze droeg geen hoofddoek. Dus het bankbiljet met haar afbeelding moet uit de roulatie aldus een aantal moslimgroeperingen.
Maar wie was Tjoet Nja Meuthia en wat zegt deze anti-actie over de toenemende invloed van het moslim-fundamentalisme in Indonesië?
Atjeh-kenner Anton Stolwijk vertelt over deze opmerkelijke vrouw.

 

fellow-travellers in berlijn

Er waren er heel wat van: Nederlandse kunstenaars die na de oorlog vertrokken naar de DDR, om het kleinburgerlijke socialisme van Walter Ulbricht en Erich Honecker een handje te helpen. En het waren niet de minsten. Joris Ivens ging, architect Mart Stam ging en politiek tekenaar Fritz Behrendt ging.
Historicus en Berlijn-kenner Hans Olink schreef er De Idealisten. Nederlandse kunstenaars in Oost-Berlijn over. De auteur is te gast.

het spoor terug: apollo 1

Aankomende 27 januari is het precies vijftig jaar geleden dat de bemanning van Apollo 1 omkwam bij een brand in hun capsule. Een rampzalig begin van het ruimtevaartprogramma dat later heel Nederland uit zijn slaap zou houden met uren televisie. Hoe kijken de tv- en radiomakers uit die tijd terug op die periode en wat was volgens hun de achterliggende reden voor het enorme succes van Apollo in de polder.
Mathijs Deen maakte er een docu over in 2007 die we nu heruitzenden.