In elke aflevering staat één stad centraal, waar drie artiesten of bands hun lokale scene in kaart brengen. Zij leiden ons rond langs de plekken waar ze hun muziek schrijven, de locaties die vormend zijn geweest en hen inspireren. Ze geven een intiem kijkje in de keuken, en de artiesten treden op in het lokale poppodium. 

In Muziekstad wordt niet gefocust op de namen die al in elke talkshow aanschuiven, maar juist ook op de spannende underground en de artiesten van de toekomst. In Rotterdam ontmoet Koreman de eigenzinnige popartiesten Froukje en Naaz, in Amsterdam gaat ze langs bij het hiphop-collectief SMIB, in Zwolle onderzoekt ze hoe het eraan toegaat sinds Opgezwolle de handdoek in de ring gooide en in Tilburg duikt ze in de moshpit van de heavy gitaarscene.

De serie is gemaakt door 3voor12, het platform voor alternatieve popmuziek van de VPRO.  De complete livesessies van de artiesten zijn te zien op: vpro.nl/3voor12. In 3voor12 Radio op 3FM wordt uitgebreid aandacht besteed aan het programma.

afleveringen

Rotterdam

20 februari

In de eerste aflevering trekt Eva Koreman naar Rotterdam. Drie artiesten brengen hun lokale scene in kaart: aanstormend hiphop-talent Raw Roets brengt een ode aan zijn stad Rotterdam en vertelt hoe de dood van rapper/mentor Feis hem raakte. Zangeres/songschrijver Naaz wil van de wereld een iets mooiere plek maken. En popster-in-wording Froukje verwondert zich over het onverwachte succes.

Nijmegen

27 februari

In de tweede aflevering trekt Eva Koreman naar Nijmegen. In de oudste stad van Nederland brengen drie artiesten vanuit poptempel Doornroosje hun lokale scene in kaart. Waltzburg speelt frisse popliedjes, indie-artiest Luwten maakt dromerige, ingetogen indiefolkpop en 3FM Talent Linde Schöne timmert goed aan de weg met haar R&B/pop-songs. 

Nijmeegs rock-trots De Staat laat zien hoe ze aan een creatieve broedplaats bouwen: De Basis, in het oude pand van poptempel Doornroosje. Daar krijgt nieuw talent de kans om zich verder te ontwikkelen. Waltzburg bijvoorbeeld, die vertelt hoe ze uren kon maken in De Basis om verder te groeien.

Den Haag

6 maart

Eva Koreman is deze aflevering in Den Haag, waar de artiesten kunstzinnig zijn met een dikke knipoog. Ze wipt langs bij de club PIP voor een ontmoeting met bouwvakkersboyband Goldband die maar liefst vijf Haagse Popprijzen in de kast heeft staan. Hedendaagse smartlappenzangeres Sophie Straat brengt levensliederen met een boodschap. Opkomend dj/producer Dazion vertelt over zijn liefde voor de Hofstad.

Amsterdam

13 maart

Deze uitzending focust Eva Koreman zich op SMIB. Dit toonaangevende, alternatieve hiphop-collectief uit Amsterdam Zuid-Oost brengt een heleboel muziek uit, maar werkt ook aan kunst, fashion, literatuur en videoclips, en weet op allerlei manieren de jeugd te inspireren.

Kees Koenders alias KC is een van de kernleden van het collectief. Hij is producer en rapper die er al vanaf het begin bij betrokken is. Eva gaat met hem langs in het tuinhuisje van zijn moeder, waar het allemaal begon. Ook bezoeken ze de creatieve broedplek De Kazerne waar SMIB nu zijn uitvalsbasis heeft.

Ze ontmoet Ray Fuego, die wordt gezien als de frontman van SMIB en in 2018 de 3voor12 Award won voor beste album met Zwart. Ook spreekt Eva met rapper Yung Nnelg, die officieel geen onderdeel is van SMIB, maar veel met de leden samenwerkt.

Eindhoven

20 maart

De regio rond Eindhoven geldt als de meest innovatieve plek ter wereld op gebied van technologie en design. Maar in deze aflevering van Muziekstad in Eindhoven spelen drie bands uit deze streek die met hun sound juist teruggrijpen naar de sixties en seventies. Eva Koreman ontmoet yéyé-beat-zangeres Fleur en het psychedelische rock 'n roll-trio MOOON

Ook zie je een portret van Sem Jansen en meestergitarist Leif de Leeuw, die al tien jaar samen spelen. Vijf jaar geleden kwam Sem uit de kast als transgender, en in de jaren daarop ging hij in transitie. Dat was razend spannend: door de hormonen verandert je stem, en kun je dan nog wel zingen?

Tilburg

27 maart

Met een uitgebreid netwerk aan rock ’n roll-kroegen, talloze oorverdovende bands en harde muziekfestivals is Tilburg de heavy metal hoofdstad van Nederland, Europa en misschien zelfs wereldwijd.

Eva Koreman spreekt Michel Nienhuis, de bandleider van de gloednieuwe Tilburgse band Autarkh. Nieuw is Nienhuis niet in de metal scene; met zijn vorige band Dodecahedron vloog hij de wereld over. Naast Carmen en Sarban, van metal band Witte Wieven, ontmoet Eva de leden van Temple Fang. Deze band komt uit Amsterdam, maar was er zonder Tilburg niet geweest. Het toonaangevende festival Roadburn legde de blauwdruk voor hun sound. 

Zwolle

10 april

In deze een-na-laatste aflevering van Muziekstad is Eva Koreman in Zwolle, de hiphop-hoofdstad van Nederland. We kijken hoe het met Zwolle staat, twintig jaar nadat rapgroep Opgezwolle een aardbeving veroorzaakte met hun debuutalbum Spuugdingen op de mic. Rico laat zien hoe hij de jongere generatie hun rap-talenten helpt ontwikkelen en geeft live in Hedon een voorproefje van zijn aanstaande album met de veelbelovende producer Guan. Daar staan ook de rockers van Paceshifters en synthpopman Nonchelange op de planken. En Hiphop-veteranen Sticks en Typhoon zijn in Museum De Fundatie, daar hebben zij een expositie ingericht waarin ze de tijdgeest vangen met visuele woordkunst.

Utrecht

24 april

In deze laatste aflevering van Muziekstad is Eva Koreman in Utrecht. Op poppodium EKKO staan de psychedelische southern rockband DeWolff, 45Acidbabies met grungy glitterpop en meesterpianist Pieter de Graaf, ooit een van de eerste muzikanten van The Kyteman Orchestra.  

DeWolff bracht laatst hun negende plaat uit, Wolffpack, waarop ze zwaarbeladen thema’s aankaarten. Muziekstad bezoekt het trio in hun electrosaurus southern sound studio, in een werfkelder in Utrecht. Pieter de Graaf begon hij zijn carrière ooit als toetsenist bij o.a. The Kyteman Orchestra, Wouter Hamel en met zijn eigen jazz-trio. Hij kreeg RSI en moest helemaal opnieuw beginnen: dat werd een solo-project met geprepareerde piano waarbij hij neo-klassieke muziek maakt met subtiele elektronica. Pieter bezoek de nieuwe broedplek van Colin Benders (Kyteman). 45Acidbabies werd geboren op de Herman Brood Academiein Utrecht. Ze maken hyperactieve rock ’n roll-liedjes, of ‘Bubblegum garage pop’ zoals ze het zelf noemen. Tracks met suikerzoete refreinen, maar ook vol onbesuisde gitaren, spannende synths én geluiden van videogames.