Het is nog steeds niet te vatten wat er in Parijs is gebeurd. De vpro probeert in haar programma's niet op het nieuws te zitten, maar wel context te geven en de gebeurtenissen in een breder perspectief te duiden. Kijk, luister en lees.

programma vandaag

Ter nagedachtenis aan de slachtoffers in Parijs werd vanmiddag om 12.00 uur een minuut stilte gehouden op alle publieke televisie- en radiozenders.

Afgelopen vrijdagavond werd de Franse hoofdstad Parijs getroffen door verschillende terroristische aanslagen. Hierbij zijn meer dan 100 mensen om het leven gekomen en raakten honderden mensen gewond.

In Nooit Meer Slapen is vannacht in het tweede uur Tinneke Beeckman te gast. Zij is auteur van het boek macht en Onmacht. Het boek gaat over de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo, begin januari 2015. In Macht en onmacht verkent Tinneke Beeckman de oorzaken van de maatschappelijke vertwijfeling over vrijheid van meningsuiting en godsdienstkritiek die na de aanslag ontstaat. Op erudiete wijze beschrijft ze hoe de commotie rond de aanslag in Parijs aantoont dat Verlichtingsidealen als het streven naar waarheid en gelijkheid definitief in onbruik zijn geraakt. Hoe kijkt zij tegen de recente gebeurtenissen in Parijs aan?
► Nooit Meer Slapen, NPORadio1 (00.00 uur- 02.00 uur)

kijk: duiding bij buitenhof

Ahmed Aboutaleb: Gewapende strijd tegen IS nodig
Tegen Nederlanders die sympathiseren met IS zei hij eerder: 'In hemelsnaam, pak je koffer en vertrek.' Gisteren stelde hij dat het tijd wordt om IS weg te vagen. Zondag zat hij in Buitenhof: Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam.

Amos Oz: Humor en nieuwsgierigheid kunnen medicijn tegen fanatisme zijn
De wereldberoemde Israëlische schrijver Amos Oz vecht zijn hele leven voor vrede. Maar de verhouding tussen Israël en de Palestijnen nadert een dieptepunt, en vrijdag waren er natuurlijk de aanslagen in Parijs. Toch blijft de veelgenoemde kanshebber voor de Nobelprijs voor de Literatuur ondubbelzinnig in vrede geloven. Hoe is dat mogelijk?
 
Paul Scheffer: Introspectie nodig in de moslimgemeenschap
Wie zijn de daders die een bloedbad aanrichtten in Parijs? Waar komen ze vandaan en hoe groot is de dreiging van geradicaliseerde moslimjongeren in West-Europa? In Buitenhof een gesprek met publicist en hoogleraar Paul Scheffer en Ineke Roex. Roex deed jarenlang intensief antropologisch onderzoek bij onder meer Sharia4Belgium en De Arabisch-Europese Liga.
Presentatie: Pieter Jan Hagens. Uitzending: zondag 15 november 2015.
 

column: wilfred de bruijn

Presentator Wilfred de Bruijn, van de nieuwe serie 'Op zoek naar Frankrijk' (uitzenddatum februari 2016), houdt zijn hart vast na de aanslagen en de gijzeling in zijn stad Parijs.

luister: historische duiding

Waarom nu weer Frankrijk, heeft het alleen te maken met de bemoeienissen in Syrië of is het meer dan dat. Historicus Niek Pas komt net terug uit Parijs en heeft een duidelijk beeld van hoe het zit. 
►OVT over Parijs ; 15 november 2015 eerste uur

Oud-correspondent Filip Freriks zou het liefst in Parijs willen zijn, maar geeft in OVT zijn duiding bij de terroristische aanslagen via een persoonlijke column. Een persoonlijk verhaal over zijn zoon en diens grootmoeder die zelf bij een aanslag betrokken was.
► 10 minuten zondag 15 november 2015