Nienke Spaan deed in 2022 mee met de Dorst Pitch.
Lees hier het interview met haar.

Nienke Spaan

Wie ben jij en wat doe jij?
Ik ben Nienke Spaan, in eerste instantie ben ik bijna publiekshistorica! Ik vertel en presenteer graag bijzondere verhalen aan een groot publiek, in allerlei verschillende vormen. Om dit écht goed te kunnen ben ik nu in de afrondende fase van mijn master, sta ik voor de klas en werk ik in een museum.

Waarom heb jij je aangemeld?
Om een volgende stap te zetten als maker! Ik had al wat journalistieke ervaring opgedaan bij andere programma’s, maar wilde mijzelf via de Pitch volledig onderdompelen in het zijn van een maker. Én daarnaast zag ik het als uitdaging of test voor mezelf; gaat dit lukken? Is het idee goed genoeg? En is dit wat ik echt wil?

Met welk idee heb jij je aangemeld/wat voor programma idee heb je uitgewerkt?
Mijn idee heeft wat flinke omwentelingen genomen gaandeweg. Wat eerst een verhaal was over een groep homoseksuele jongens uit de Achterhoek, werd een ontdekkingstocht naar waar oud zeer ligt en wat er eigenlijk bijna uitgeperst moest worden. Dit is uiteindelijk een verhaal geworden waar de kern ligt bij jongeren die geen contact meer hebben met één of beide ouders. Vanuit dramatherapie gaan jongeren hierover met elkaar in gesprek en spelen ze delen uit hun verleden na. Dit om vervolgens het taboe over het niet zien van een ouder te doorbreken en te laten zien hoe veelvoorkomend dit probleem in gezinnen is, maar dat je dus ook steun aan elkaar kunt hebben en niet alleen bent.

Hoe was het proces van de Pitch 2022 voor je? Wat heb je geleerd van de ervaring?
Als je lievelingsachtbaan waar je eigenlijk ook een beetje misselijk van wordt als je er te lang in zit. Ik vond het twee ongelofelijk inspirerende weken met de meest getalenteerde mensen, maar tegelijkertijd is het bijna onoverkomelijk om jezelf niet tegen te komen. Het proces was heel intens maar ik heb heel erg veel geleerd over mezelf, wie ik wil zijn als maker en wat ervoor nodig is om hier de eerste stappen in te zetten.

Waar heb jij je na de pitch mee bezig gehouden/wat ben je nu aan het doen?
Na de pitch heb ik mij gestort op mijn scriptie en ben ik bijna afgestudeerd. Ik hoop binnenkort een leuke baan te vinden in de culturele sector of televisiewereld!