Matthijs Janssen deed in 2022 mee met de Dorst Pitch.
Lees hier het interview met hem.

Matthijs Janssen

Wie ben jij en wat doe jij? 
Ik ben Matthijs Janssen en ik beschouw mezelf als verhalenverteller in de breedste zin van het woord. 
Ooit begonnen als danser ben ik nu een creatieve duizendpoot die vertelt in de vorm die daar het beste bij past vanuit impuls en noodzaak. Hoe gaan we dingen veranderen, als iedereen comfortabel is in zijn misère en te weinig mensen het gesprek aan wil gaan om in te dammen voor een betere toekomst? Ik wil mijn woorden zwaar laten wegen, het ongemak opzoeken en de conversatie starten, kosten wat het kost. 

Waarom heb jij je aangemeld?
‘Als ik dit maak, daarna ben ik vrij’ - dat is het einde mijn aanmeldingsfilmpje. 
Ik heb me lang laten kisten door de maatschappij en zijn maatstaven, met de daarop volgende  mentale klachten. Toch wil ik vrijheid vinden in de dingen die me tegenhouden. Je kan namelijk daadwerkelijk shit veranderen. De aanmelding was doodeng en van documentaire had ik nog geen kaas gegeten, maar kennis vergaren vind ik leuk dus nam ik de sprong in het diepe. Ik denk dat ik een tegengeluid kan zijn in het huidige medialandschap.
Laten we het volume wat harder zetten!

Met welk idee heb jij je aangemeld/wat voor programma idee heb je uitgewerkt?
Een documentaire film, over de beeldvorming van de penis en alles wat daarbij komt kijken.

Hoe was het proces van de Pitch 2022 voor je?
Het was echt een snelkookpan. Er werd al heel snel duidelijk dat jij de kapitein was en dat je jezelf kon ontwikkelen door de oefenopdrachten en masterclasses. Ook bleek verstand van bewerkingsprogramma’s belangrijk te zijn om je hoofd boven water te houden.

Wat heb jij geleerd van de Pitch?
Het beste vertrekpunt voor het uitwerken van een idee is: Waarom wil je dit maken en hoe verhoud jij je hier toe? Wat is je kernvraag? Als je die vanuit jezelf formuleert, is er een onuitputtelijke motivatie waar je op kunt voortborduren.   

Waar heb jij je na de pitch mee bezig gehouden/wat ben je nu aan het doen?
Mijn documentaire is op dit moment in ontwikkeling, dus daar ben ik veel mee bezig. Daarnaast maak ik muziek onder de naam Leedwezen, mijn artistieke vrijbrief naar de wereld, en heb ik mijn eerste demo klaarliggen. Verder ben ik aan het kijken hoe ik mijn eigen schaapjes op het droge kan houden en activistisch kan zijn in de dingen waar ik in geloof (klimaatverandering, de LHBTIQ+ gemeenschap, het kortwieken van het patriarchaat en onrecht in het algemeen). 
Ik wil zowel voor als achter de camera exponentieel groeien, dus mocht je resoneren met wat ik verkondig en werk voor me hebben? Stuur enige vorm van communicatie mijn kant op en let’s talk!