Wie zijn de talenten van Dorstlessers najaar 2023? Leer ze kennen op deze pagina.

An Smid

An is filmmaker en fotograaf. Hij ziet film als het perfecte instrument om dingen aan te kaarten en vindt het echt magisch hoe je met film iemand kan ontroeren of inspireren. An noemt zichzelf een echte gearfreak en is obsessed met camera’s en alles wat daarmee te maken heeft.

Het werk van An is allesbehalve braaf. In de verhalen die hij vertelt schopt hij graag tegen het systeem aan. Ook schudt hij graag de traditionele manier van films maken door elkaar. Belangrijke thema’s in het werk van An zijn identiteit en gemeenschap. Zo wil hij graag onderbelichte verhalen vertellen op vernieuwende manieren; met humor, stijl en hier en daar het nodige absurdisme.

Tijdens Dorstlessers heeft An gewerkt aan ‘Cafe Queer’. Deze webserie neemt de kijker mee in de onderbelichte sleutelmomenten uit de Nederlandse queergeschiedenis. Hierin volgen we Bet van Beeren die de verteller is vanuit haar Cafe ’t Mandje aan de Zeedijk in Amsterdam.

Kijktip van An: In the Mood for Love en A Girls Walks home Alone at night 

Nadine Haselier

Nadine is visuele antropoloog en maker met Duitse en Nederlands-Hindoestaanse roots. Ze is geboren in Nieuw-Zeeland en is sindsdien om de vier jaar verhuisd (Polen, Singapore, Duitsland). Dit heeft haar niet alleen gevormd tot een enorme foodie, maar het leerde haar ook om te kijken naar de mensen in haar omgeving. Dit voedt haar nieuwsgierigheid om de verhalen en de ervaringen die ze tegen komt te delen.

Naast het volgen van de studie Visuele antropologie heeft Nadine gewerkt als producer en camera- en licht assistent. Ze combineert deze passies en vaardigheden in haar benadering in het maken van film. Uiteindelijk wil Nadine verschillende ondervertegenwoordigde perspectieven delen waarmee mensen zich kunnen identificeren.

Tijdens Dorstlessers heeft Nadine gewerkt aan ‘Patient: Nature’. Dit is een interactieve VR-Installatie die de onderzoeksvraag visualiseert: Hoe ervaart natuur trauma?

De guilty pleasure van Nadine: Scot Pilgrim versus The World

Imke van Haaff

Imke is een beeldmaker en allround creative. Binnen het creatieve werk is video-editing de grootste liefde van Imke, maar ze flirt daarnaast ook erg graag met film, fotografie, ontwerp, schrijven, illustreren en nog veel meer. Het liefst zou ze haar hele leven willen experimenten met alle vormen die er zijn (en misschien ook wel nieuwe vormen uitvinden)

Het werk van Imke bestaat voor een groot deel uit het alledaagse. Ze ziet schoonheid in de subtiele dingen in het leven en de mensen om haar heen. Ze filmt de sproetjes van haar beste vriendin in een extreme close-up om ze goed in beeld te brengen en ze neemt stiekem nachtelijke rode wijn gesprekken op. Soms Imke bang voor het verstrijken van de tijd en kwijtraken van herinneringen en daarom legt alles graag vast. Nostalgisch is voor haar het woord wat haar het beste omschrijft. Daarom zit ze haar werk ook als een geromantiseerde versie van het leven, geïnspireerd door haar favoriete films.

Tijdens Dorstlessers heeft Imke gewerkt aan ‘The Love Archive’. Een interactieve installatie die vanuit de stationshal liefdesverhalen van passagiers verzameld en deze samenkoppelt tot een podcast.

Kijktip van Imke: Aftersun, Cinema paradiso, Todo Sobre Mi Madre, Big Fish, Sing Street, Amélie, Fleabag en nog een miljoen meer.

Jochem Smaal

Jochem is muzikant en maakt muziek met zijn band Gijsjaradijsja. Zo’n 15 jaar terug maakte Jochem een aantal slechtgetekende filmpjes die hij op YouTube gooide. ‘Dennis de Slager’ en ‘Jochem de Naakte berenkiller’ ging toen snel viraal omdat er verder niks te zien was op Youtube (En ook omdat Jochem ‘tieten’ in de tags had gebruikt). Het is hierna een tijdje stil geweest, maar sinds een paar jaar uploadt hij weer filmpjes en dan vooral van zijn muziek. Dit is een mengelmoes van absurde ideeën en maatschappijkritiek, gebracht in een mix van kleinkunst en punk.

Tijdens Dorstlessers heeft Jochem aan verschillende ideeën gewerkt: Zo animeerde hij korte video’s bij de podcast Blauwe M&M’s van 3voor12, maakte hij kindertelevisie waarin de aliens Wip en Wap gaan onderzoeken hoe mensenseks werkt en in zijn animatie ‘Oranjecoup’ plegen de koninklijke prinsesjes een staats greep met veel drugs en seks.

Kijktip van Jochem: Shetland Pony Walking op Youtube en de serie Rick and Morty.

Charity Sumter

Charity is maker en kunstenaar. Binnen de mediawereld is ze begonnen als camjo, maar ondertussen heeft zich ontwikkelt tot allround creative die op verschillende manieren kan bijdragen aan de boodschap van een productie. Zo heeft Charity een goed gevoel styling en art direction en steekt ze ook graag haar handen uit de mouwen in de rol als producer.

Charity laat zich omschrijven als kleurrijk, maximalistisch en fantasierijk en dit is ook terug te zien in haar werk. Met haar uitgesproken visuele stijl wil ze verhalen vertellen die in het teken staan van nostalgie, de zwarte identiteit, queerness en de ontzichtbare lagen binnen de maatschappij.

Binnen dit Dorstlessers heeft Charity gewerkt aan haar idee ‘Tamponderzoek’. Ze wil graag de strijd aan gaan met haar tamponangst om dit haar soms belemmert in het dagelijkse leven.

Kijktip van Charity: Her

Catalina Mosquera Rosas

Catalina is een Nederlands-Zwitsers-Colombiaanse cocktail, researcher en creatief maker. Haar maker-stijl is een vrolijke mix van speelsheid en een oneindige nieuwsgierigheid, ergens tussen Louis Theroux en Villa Achterwerk. Ze gaat graag op zoek naar het simpele en het bijna knullige: dichtbij, niet té gelikt, maar wel met een sterk of herkenbaar verhaal.

Catalina haalt haar inspiratie overal vandaan: de levendige chaos van het stads- en nachtleven en van mijn vrienden tot aan frustraties met machomannen in de internationale politiek. Het liefst duikt ze in andere culturen, vastgeroeste systemen of nieuwe trends, maar altijd met een kritische blik én een knipoog. Bij complexere verhalen zoomt ze in op details, omdat die zoveel kunnen vertellen over de gekke wereld om ons heen. Het zijn de kleine nuances waardoor je kunt zien hoe mensen hun cultuur en identiteit uitdragen en door in te zoomen kun je een onderwerp ook meteen toegankelijker en luchtiger maken.

Tijdens Dorstlessers heeft Catalina gewerkt haar idee ‘kameleon-cat’. In deze documentaire onderzoekt ze hoe mensen kunnen co-switchen tussen de verschillende culturen en werelden waarin zij leven.

Kijktip van Catalina: The Balcony Movie van Pawel Lozinksi.