De goede immigrant vertelt de compleet verschillende, persoonlijke verhalen van zes gasten met een recente migratieachtergrond. Hoe is het om je thuis te voelen als eerste of tweede generatie Nederlander? Wat gebeurt er als je kritiek hebt op je nieuwe vaderland? Wat is hun droom? En wat is er eigenlijk mis met geluk zoeken? In iedere aflevering laat een andere gast ongefilterd zien hoe het is om structureel, van generatie op generatie, te moeten voldoen aan de verwachtingen van de ander. Hoe staan de geïnterviewden nu in het leven en hoe zien zij de toekomst van Nederland?

De podcast De goede immigrant is samengesteld door de makers van Dipsaus Podcast, een podcast voor en door vrouwen van kleur. De gasten zijn Quinsy Gario, performancedichter en beeldend kunstenaar, Deborah Cameron, performer, activist, Community Builder, Hasret Emine, historicus, fotograaf en onderzoeker, Yael van der Wouden, schrijver en docent literatuur, Manju Reijmer, scenarioschrijver en Khadija Boujbira, moeder, vechter en overlever.

over de makers

De goede immigrant podcast wordt gemaakt door collectief Dipsaus, dat bestaat uit actrice, theatermaker en schrijver Anousha Nzume, redacteur en medeoprichter Ebissé Wakjira-Rouw en podcastmaker en Master student Psychologie Mariam El Maslouhi. Zij startten in 2016 met dit productiehuis vanuit de behoefte om verhalen en maatschappelijk relevante onderwerpen vanuit het perspectief van vrouwen van kleur te vertellen. Inmiddels hebben ze meerdere podcasts en boeken gepubliceerd.  

De interviewer is Nicole Terborg. Zij is journalist, documentairemaker en presentator. Eerder maakte zij onder meer de documentaires Dichtbij wit en Muzikale klasse(n), het tweeluik Verborgen stemmen en verschillende reportages voor Nooit Meer Slapen. Regie is in handen van Patricia Cronie. Deze freelance journalist en programmamaker werkt voor verschillende NPO programma's. Zo is ze senior redacteur van onderzoeksjournalistieke televisieprogramma’s Propaganda en Scheefgroei in de Polder.

afleveringen

de gasten

Quinsy Gario

Quinsy Gario is performancedichter en beeldend kunstenaar uit Curaçao en St. Maarten en is de initiator van het kunstproject 'Zwarte Piet Is Racisme'. Quinsy heeft met zijn werk meerdere prijzen ontvangen. In 2014 won hij de Kerwin Duinmeijer Award en in 2017 de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst Masterscriptieprijs. In zijn werk richt hij zich op de dekoloniale herinnering en verstoring. Quinsy staat ook stil bij het conflict binnen BIJ1 van afgelopen zomer, hij geeft aan wat dit persoonlijk met hem heeft gedaan.

Deborah Cameron

Deborah Cameron is maker, performer, activist en community Builder. Sinds haar tienertijd zet zich in voor het empoweren van meiden, vrouwen, jongeren en LHBTIQ+’ers in Den Haag. Met een visuele beperking en chronische ziekte heeft ze zichzelf opnieuw moeten uitvinden. Ze weet als geen ander hoe het is om te vechten tegen ongelijkheid.

Wil je praten over suïcidale gedachten? Dat kan. Bel 0800-0113 of chat via 113.nl, 24/7 open, anoniem en vertrouwelijk.

Hasret Emine

Hasret Emine is schrijver, historicus, fotograaf, onderzoeker en richt zich vooral op culturele analyse en marxisme. Als schrijver gaan hun verhalen onder andere over heimwee, antikapitalisme, non-binair zijn, zelfzorg en menselijkheid.

Manju Reijmer

Manju Reijmer brak als scenarist door met succesvolle seizoenen van De slet van 6VWO en Vakkenvullers en maakte de eerste NPO-serie met mensen van kleur voor en achter de camera in Koeriers. Hij is nu Commissioning Editor verantwoordelijk voor de begeleiding van dramaprocties bij Videoland.

Yael van der Wouden

Yael van der Wouden is schrijver en onderwijzer. Ze doceert literatuur en creative writing aan de Rietveld, Maastricht University en Rotterdams eigen Writer's Guide to the Galaxy. Haar werk is genomineerd voor o.a. de Pushcart Prize, Best Short Fiction en is genoemd onder Best American Essays 2018. Binnenkort verschijnt ze in The Paper Brigade, een publicatie van The Jewish Book Council, met een verhaal over twee tienermeisjes die tijdens een te-hete zomer een golem gaan maken. Het is een liefdesverhaal.

Khadija Boujbira

Khadija Boujbira is feminist, dochter, moeder, zuster, oma, tante, echtgenote, vechter, overlever, migrant. Haar verhaal is het verhaal van de eerste generatie  gastarbeiders die op een jonge leeftijd naar Nederland kwam om te gaan trouwen. Ze richt het woord vooral aan haar kinderen en kleinkinderen.

beluister ook eens