Jeroen van Kan spreekt met Geert Buelens over zijn boek 'De jaren zestig, een cultuurgeschiedenis'. En te gast is dichter Erik Lindner, hij praat over zijn dichtbundel 'Zog'.

VPRO Boeken
Zondag 11 maart om 11.20 uur op NPO 1

Presentatie: Jeroen van Kan

Geert Buelens

Jeroen van Kan spreekt met Geert Buelens (1971) over zijn boek De jaren zestig, een cultuurgeschiedenis. Natuurlijk gaat een boek over de jaren zestig over The Beatles, Bob Dylan, Provo en de minirok. Maar om dit decennium te begrijpen zijn volgens Geert Buelens internationale kassuccessen als West Side Story enThe Sound of Music minstens zo belangrijk. Daarnaast werpen artistieke en culturele ontwikkelingen in Afrika, Latijns-Amerika en Azië een verfrissend licht op deze tijd. Buelens kantelt in De jaren zestig het bestaande beeld van dit decennium en vult het aan. Hij laat zien hoe grote geopolitieke en culturele ontwikkelingen in elkaar grepen en zorgden voor een omwenteling van waarden. Zo werd de populaire cultuur geboren die tot vandaag zowel inspireert als controversieel is. 

Erik Lindner

Ook te gast is dichter Erik Lindner (1968) over Zog.  Een lyrisch verslag van de getijden. Minutieus wordt de zee bij Oostende aanschouwd, duizelingwekkend en onheilspellend een verlaten fabriek in Luik verkend. Waar denk je aan als je over straat loopt? Waarom moet je water kunnen zien om erop te kunnen reflecteren? Wat is de melodie die je telkens zingt waarvan je het lied niet meer herkent? 
In melodisch geritmeerde gedichten staat Erik Lindner stil bij een man die verdrinkt in een ondiepe vijver, een stad nagebootst in glasconstructies, bij het telkens veranderende strand.