Tergooi stelt alsnog onderzoek in naar overlijden Rogier

Meike van Roosmalen ,

Het ziekenhuis Tergooi heeft onlangs een externe commissie opdracht gegeven voor een breed onderzoek naar het overlijden van Rogier, nu bijna twee jaar geleden. De zaak kwam aan het rollen doordat het NPO Radio1-programma Argos onthulde dat het ziekenhuis het overlijden van Rogier niet uit eigen beweging als calamiteit gemeld heeft bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg, terwijl dat wel had gemoeten. Ook bleek de moeder van Rogier een zwijgcontract getekend te hebben.

De moeder van Rogier bracht de inspectie wel op de hoogte van het onverwacht overlijden van haar 21-jarige zoon. Daardoor was het Tergooi-ziekenhuis genoodzaakt intern onderzoek te doen. Maar dat bleek onvoldoende. De inspectie heeft vervolgens de zaak verder opgepakt. In het voorjaar van 2016 kwam zij met een vernietigend rapport en maakte bekend dat de betrokken longarts voor de tuchtrechter moet verschijnen. De tuchtzaak moet nog starten. Het Openbaar Ministerie doet op dit moment strafrechtelijk onderzoek naar het overlijden van Rogier.

Onafhankelijk onderzoek

Op 21 juni 2016 heeft het Tergooi-ziekenhuis de externe onderzoekscommissie ingesteld. In antwoord op de vraag waarom er naast alle lopende en reeds afgeronde onderzoeken nog een nieuw onderzoek moet komen, laat een woordvoerder van het ziekenhuis weten: “Deze commissie gaat de processen rondom de medische zorg, de melding, de afspraken met de nabestaanden, de overeenkomst en de politiek-maatschappelijke aandacht hierover analyseren.” De media-aandacht en politieke gevolgen zijn voor het ziekenhuis reden geweest om opnieuw naar het overlijden van Rogier te kijken. Het Tergooi-ziekenhuis heeft als doel maximaal te willen leren van deze calamiteit en het wil laten zien welke vorderingen op dit vlak zijn en worden gemaakt. De externe onderzoekscommissie staat onder leiding van Pauline Meurs, hoogleraar bestuur van de gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit en voorzitter Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving (RVS). Wanneer de commissie met conclusies zal komen is onbekend.

Zwijgcontract

De commissie Meurs onderzoekt dus ook het zogenoemde zwijgcontract dat het ziekenhuis met de moeder van Rogier afsloot. Nadat het NPO Radio1-programma Argos die vaststellingsovereenkomst openbaarde, heeft minister Schippers van Volksgezondheid aangekondigd te onderzoeken hoe ze zwijgcontracten in de zorg voortaan kan verbieden. Ook dat onderzoek loopt nog.

Rogier

De 21 jarige Rogier meldde zich met pijn op zijn borst in november 2014 bij het Tergooi-ziekenhuis in Blaricum. Hij werd opgenomen maar overleed diezelfde nacht, zonder dat hij aan de hartbewaking lag, zonder dat een arts hem gezien had en zonder dat er een diagnose was gesteld.