Heb jij wel eens met de intensive care-afdeling van een ziekenhuis te maken gehad? Als patiënt, als naaste van een patiënt, of omdat jij er werkt? Dan zijn de Argos-journalisten van De Sprint op zoek naar jouw ervaringen.


De Sprint in de Sportzomer: maandag, woensdag en vrijdag tussen 12.00 en 14.00 uur op NPO Radio 1.


Er is veel te doen over intensive care-afdelingen in Nederlandse ziekenhuizen. Jaarlijks worden hier zo’n 80 duizend ernstig zieke patiënten opgenomen. Het goed functioneren van de intensive care-afdeling is dan ook van levensbelang: zonder deze afdeling kunnen er geen zware, ingrijpende operaties in een ziekenhuis worden gedaan.

Om de zorg zo goed mogelijk te maken, zijn er in Nederland landelijke kwaliteitseisen voor intensive care-afdelingen opgesteld. In 2007 bleek echter dat een aantal, met name kleinere, ziekenhuizen niet aan deze kwaliteitseisen voldeden. Als gevolg daarvan zouden er per jaar 250 mensen onnodig gestorven zijn.

Gesteggel over richtlijnen


Sindsdien is er veel discussie geweest over nieuwe kwaliteitseisen voor de intensive care. Deze worden niet door de overheid opgesteld, maar door mensen die op deze afdelingen werken (anesthesisten, internisten en intensivisten). Ondanks jaren van discussie zijn zij het echter niet met elkaar eens kunnen worden.

Eén van de knelpunten in de discussie is de hoeveelheid regels. Voor de één zijn dit er veel te veel, terwijl de ander de handhaving van regels juist cruciaal vindt voor het patiëntenbelang. Omdat intensive care-medewerkers er onderling niet uitkomen, heeft het Zorginstituut Nederland, een adviesorgaan voor het ministerie van Volksgezondheid, nu besloten om zelf een richtlijn te gaan opstellen. Deze komt volgende maand uit.

De onderzoekssprint van deze week


Waarom lukt het de intensive care-medewerkers niet om er gezamenlijk uit te komen, zelfs na jaren discussie over nieuwe kwaliteitseisen? Hoe kijken zij aan tegen het gegeven dat het Zorginstituut Nederland nu richtlijnen gaat opstellen? En wat is eigenlijk het patiëntenbelang in deze discussie?

De onderzoeksjournalisten van Argos, Eric Arends en Sanne Boer, proberen deze week een antwoord te vinden op deze en andere vragen. Zij doen dit in het kader van De Sprint, een vaste rubriek in de Sportzomer op NPO Radio 1. Het idee hierachter is om binnen een week tijd zoveel mogelijk informatie te krijgen over een bepaalde kwestie. Op maandag wordt deze kwestie aangekondigd, op woensdag krijgen luisteraars een tussenstand van het onderzoek te horen, en op vrijdag volgen de resultaten.

Oproep: wat is jouw ervaring?


Maar Eric Arends en Sanne Boer kunnen dit onderzoek niet in hun eentje doen. Daarvoor hebben zij de hulp nodig van hun luisteraars. Heb jij ervaring met een intensive care-afdeling in een Nederlands ziekenhuis die jij graag met de Argos-redactie zou willen delen?

Het maakt niet uit of je ervaring positief of negatief is. Ook maakt het niet uit of je ervaring hebt als patiënt, als naaste van een patiënt, of als medewerker op een intensive care-afdeling. Alle input is welkom.

Bekijk en beluister ook De Sprint van afgelopen week